13 прокурори, сред които и Борислав Сарафов, са номинирани за членове на ВСС

OFFNews 28 март 2017 в 12:17 1679 0

13 прокурори, сред които и Борислав Сарафов, са номинирани за членове на ВСС

Тринадесет предложения за изборни членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на прокурорите са депозирани във ВСС, съобщиха от пресцентъра на съвета.

В последния ден от срока – 27 март, е постъпило предложение от прокурори при Върховна касационна прокуратура, които издигат номинацията на Борислав Сарафов – заместник на главния прокурор при ВКП.

В мотивите към предложението на Сарафов е посочено, че той е познат като почтен магистрат, който през последните 10 години ръководи и координира работата по дела с изключително висока фактическа и правна сложност и е работил по голяма част от най-знаковите дела, водени срещу фигури от организираната престъпност.

В четиринадесетдневен срок от обявяването на предложенията (13 април) кандидатите следва да представят в писмена форма подробна автобиография, мотивите си и концепция за дейността на Висшия съдебен съвет, както и документи за съответствие с изискванията на закона. В същия срок кандидатите трябва да представят декларация, свързана с несъвместимостта или за обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 2 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси при вземане на решения, за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиване на имуществото си по чл. 19а, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

В срок до 18 април (до три дни от представянето им) документите ще бъдат публикувани на интернет сайта на Висшия съдебен съвет.

Становищата за кандидатите и въпросите към тях могат да се представят до 12 май, като ще бъдат публикувани на интернет сайта на Висшия съдебен съвет в срок до три дни след постъпването им - 15 май.

Общото събрание на прокурорите ще се проведе в две последователни съботи на 27 май и на 3 юни, като право на участие имат 1506 прокурори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови