Божков пусна своята хронология как започнаха проблемите на лотарията

OFFNews 05 юни 2020 в 11:04 9894 1

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков публикува тази сутрин своята хронология, в която показва как са започнали проблемите му с "Национална лотария", придружена с текста:

"Анимациите, комиксите и другите забавни неща“ са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата #хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес".

Коментарът на Божков по повод прокуратурата е във връзка със сигнала, който той е изпратил и който вчера коментира главният прокурор Иван Гешев. Вчера ръководителят на държавното обвинение каза, че е получил сигнал и го е разпределил към компетентен прокурор.

"Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства независимо дали са анимация, комикси или са нещо друго забавно", допълни Гешев.

За публикациите към вчерашна дата на Божков във Фейсбук Гешев коментира: "Главният прокурор определя целите на прокуратурата, не наблюдава съдебни дела. Сигнали във фейсбук не са нормална практика. Но всеки сам решава дали, как и колко да подкрепя определени лица, като господин Божков".

Малко след днешната публикация на Божков Специализираната прокуратура внесе разяснение за претърсванията, извършени в офиса на "Нове интернал" ООД в София. Оттам уверяват - противно на твърденията на избягалия в Дубай Божков - че не не са събирали в чували културни ценности, а напротив - че са ги намерили да се съхраняват "в нарушение на всякакви правила и стандарти, откривани бяха в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние".

Действията по претърсване и изземване в сградата на "Нове интернал" ООД на ул. “Московска“ № 43 са започнали на 30 януари 2020 г. с разрешение на Специализирания наказателен съд, пишат от Спецпрокуратурата и напомнят, че на посочения адрес се помещава музей „Васил Божков“ към фондация „Тракия“.

Претърсването е започнало с цялостен оглед, заснемане и фиксиране по установения в НПК ред на всички помещения в сградата, като всяко едно от тях беше условно номерирано, твърдят оттам.

"Откритите предмети, носещи белезите на движими културни ценности, бяха фотографирани в присъствието на поемни лица, на управителя на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД, упълномощени юристи от фондация „Тракия“, експерти от НИМ (археолози и реставратори) и от Националната художествена галерия, представители на Министерството на културата и на служители на фондация „Тракия“ – ръководител лаборатория за консервация и изследвания и уредник музей.

"Ритмично продължават да се извършват и към настоящия момент действия по претърсване и изземване на посочения адрес. Достъпът на разследващите органи до сградата и помещенията в нея се осигурява от служители на фондацията, които единствени разполагат с ключ.

До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности, а обвиняемият Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва 212 артефакта", пишат още от Спецпрокуратурата.

Според съобщението ѝ е установено, че "повечето от предметите се съхраняват в нарушение на всякакви правила и стандарти, откривани бяха в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние. По голяма част от движимите вещи се откриха замърсявания от земна маса, а върху опаковките се намери изписан ръкописен текст с означение на различни географски области и населени места в страната, от които става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона".

"Действията по разследването, свързани с изземването на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им - уверяват от Спецпрокуратурата. - Всяка вещ подробно се описва, фотографира и опакова от експертите и реставраторите от НИМ, а след това се транспортира и оставя на съхранение в помещения на НИМ и НХГ. Съхранението и опазването на иззетите вещи е възложено на НИМ и НХГ."

"Изрично следва да се отбележи, че всеки един протокол, отразяващ последователността на действията по установяване и изземване на посочените в него вещи, се предявява и подписва от всички присъствали при съставянето му лица, включително и от представляващите фондация „Тракия“ на обвиняемия Божков, на които се предоставя екземпляр", подчертават оттам и допълват, че "съпоставяйки броя на претърсените помещения до настоящия момент с броя на тези, в които предстои да бъдат извършени претърсвания и изземвания, до голяма степен на вероятност прогнозния брой на предметите с белези на културно-историческа ценност ще надхвърли 10 000. Изложените обстоятелства са и причината претърсванията в сградата на ул. „Московка“ № 43 да продължават и към настоящия момент".

След изземване на всички вещи, относими към предмета на доказване по делото, ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза, която ще бъде възложена на екип от международни експерти с цел постигане на възможно най-безпристрастно експертно заключение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

1

Читател Петър

05.06 2020 в 12:37

Бизнесмоделък на ГЕРБ!!! Вече приложен към КТБ. Унищожаване на съучастниците ти, ако не се поддадат на изнудване и оттеглят от играта. С активното участие на властта и държавата, под чадъра на прокуратурата... ОСТАВКА НА ГОРАНОВ , а може би вече е време и за БОРИСОВ, и не само..