Бившата областна на Хасково е обвиняема за наводнението в село Бисер

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2017 в 12:35 2661 1

Бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова е привлечена като обвиняема по случая за наводнението в село Бисер.

Това обяви районният прокурор на гр. Пловдив Гергана Мутафова, предаде Агенция „Фокус“.

„На 23 февруари 2017 Ирена Узунова бе привлечена като обвиняема за това, че като областен управител не е изпълнила служебните си задължения. Трябвало да е изпълнява превантивни действия за намаляване на риска от бедствия. Не е изпълнила задълженията си по осъществяването на техническата експлоатация на язовира при спор за собствеността на язовира“, обясни Мурафова, като уточни, че на 6 февруари 2012 година Ирена Узунова е причинила наводнение по непредпазливост.

2012 година стената на язовир „Иваново“ се скъса и в 8.10 часа няколко метрова вълна залива село Бисер, което се намира на около 10 километра надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска. 10 души загиват, а десетки домове са наводнени, удавят се и много домашни животни. 56 семейства остават без къщи.

На следващия ден е съобщено за възможността втора язовирна стена да се спука, но това не се случва. По стената на яз. „Иваново“ е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради спорове относно собствеността на язовира и прехвърляне на отговорност между Министерството на отбраната, община Харманли и областната администрация в Хасковско.

Правителството обявява, че контролът над всички язовири в България преминава към държавното предприятие „Язовири и каскади“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17257

1

Гароне

24.02 2017 в 13:02

Не е виновна, за сега е обвиняема. Съдията казва кой е виновен, прокурорът обвинява. За жалост накрая ще се окаже, че и тук няма виновен, поради лошо проведено следствие, некадърно съставено обвинение или нещо подобно. Няма виновни в България.