Бившият шеф на НАП Мария Мургина осъди прокуратурата за обезщетение от 125 000 лв.

OFFNews 05 януари 2023 в 12:29 2115 0

Мургина

Снимка БГНЕС

Мария Мургина

Бившият шеф на НАП Мария Мургина осъди прокуратурата за обезщетението от 125 000 лв. Решението, което не е окончателно, е на Софийския апелативен съд и с него се увеличава с 95 000 лв. присъденото на първа инстанция обезщетение, съобщи "Лекс".

Преди две години Мургина заведе иск за 200 000 лв. срещу държавното обвинение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) заради воденото срещу нея дело за престъпления по служба, принуда и документно престъпления, което продължи 7 г. Накрая тя бе оправдана напълно в края на 2016 г. от Върховния касационен съд.

Делото срещу Мургина бе за принуда, оказана над неин служител - също вече бивша шефка на данъчните в Силистра Милена Цолчовска. Според Цолчовска тя е била заплашвана да напусне поста си, като причина за натиска от страна на Мургина са ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер.

На 10 декември 2015 г. за трети път Софийският апелативен съд прочете оправдателна присъда на Мария Мургина. С решението си апелативните магистрати отмениха присъдата от 4 г. затвор, която бе постановена от Софийския градски съд в началото на 2011 г.

Мургина бе осъдена единствено на първа инстанция. След това САС я оправда напълно. Заради обвинението в принуда впоследствие ВКС върна делото. При повторното разглеждане апелативните магистратите отново я признаха за невинна. В началото на юни 2015 г. ВКС отново върна делото.

Тричленният състав на ВКС сметна, че касационният протест и касационната жалба на частния обвинител и граждански ищец Милена Цолчовска са неоснователни.

През април м.г. градският съд присъди на бившата шефка на НАП обезщетение от 30 000 лв. заради претърпени моралните вреди от незаконните обвинения, като показания дадоха бившата секретарка на Мургина и мъжът, с когото тя живее на съпружески начала. Те разказаха за изключителния стрес, който е преживяла по време на процеса, и цитираха изказване на бившия зам. градски прокурор на София Роман Василев. След повдигане на обвинението през 2009 г. той казал, че всички свързани с нея служители на НАП, "трябва да имат страха на прокуратурата, защото тя ще стигне до всеки от тях".

Мургина изпаднала в пълно отчаяние, гледала често в една точка и започнала деградация на физическото ѝ състояние. Назначената медицинска експертиза също показала връзка между преживяния силен стрес и отключилите се заболявания на Мургина, а широкото огласяване на случая допълнително спомогнало за понесените вреди.

САС решава, че Мургина трябва да бъде обезщетена с 40 000 лв. само за обвинението в престъпление по служба, по което първоначално е била осъдена, още 50 000 лв. за обвинението в принуда, което е поддържано 7 г., като за него апелативните съдии отбелязват, че е за тежко умишлено престъпление и "има негативно отражение върху качествата на висш държавен служител, натоварен с кадрови административните отговорности като ръководител на агенция". Според САС на обезщетяване с 30 000 лв. подлежи и другото престъпление по служба, за което Мургина е била обвинена, а с още 5000 лв. и обвинението за документно престъпление.

Според САС мотивите на градския съд, който присъди само 30 000 лв. общо за Мургина, са били подробни и ясни, но размерът на обезщетението е необоснован и не съответства на установените вреди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови