Бившият шеф на НАП Мария Мургина осъди прокуратурата за 30 000 лв.

OFFNews 20 април 2022 в 12:19 2237 0

Снимка БГНЕС/Архив

Бившият шеф на Националната агенция за приходите Мария Мургина осъди прокуратурата за 30 000 лв. за причинени морални вреди от продължилото 7 г. дело срещу нея. По него тя бе оправдана окончателно в края на 2016 г., съобщи "Лекс".

Обезщетението е присъдено от Софийския градски съд. Първоначално Мургина е предявила иск за 200 000 лв. за неимуществени вреди от незаконните обвинения, причинили ѝ трайни здравословни проблеми, стрес, страх от осъждане, унижение, уронване на престижа ѝ и невъзможност да работи дълго по специалността си.

СГС отбелязва, че срещу нея са били повдигнати 4 обвинения – две за престъпления по служба, едно за принуда и едно за потвърдена неистина в декларация пред Сметната палата. Освен това през 2011 г. градският съд я осъди на 4 г. затвор, след като я призна за виновна по едното обвинение в престъпление по служба и за принуда. Прокуратурата още тогава се отказа от останалите обвинения.

След това обаче минаха 6 г., в които апелативният съд я оправдаваше напълно на втора инстанция, а Върховният касационен съд отменяше присъдата, с която Мургина беше оправдана за принуда и връщаше делото за ново разглеждане.

Обвинението за принуда бе за това, че Мургина е притискала бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, за да не я уволни дисциплинарно. По време на съдебните заседания стана ясно, че според прокуратурата причина за натиска били ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна. Цолчовска твърдеше, че натискът върху нея и обтегнатите отношения със заместника ѝ в НАП-Силистра били тъкмо заради ревизии на фирми на Сефер.

Два състава на ВКС намираха за безспорно, че Мургина е заплашвала словесно Цолчовска и заявяваха, че неясно защо апелативният съд не е отчел това.

При третото разглеждане на делото САС отново оправда бившата шефка на НАП, като прие за очевидно, че обвинението е само декларативно, но не съдържало нищо за действия на Мургина. Накрая ВКС реши, че доказателствата са явно противоречиви и не предпоставят сигурен извод, че след срещата между двете Мургина лично е заплашвала Цолчовска.

В мотивите си сега СГС посочва, че Мургина е била обвинена и за престъпления по служба, свързани с високия пост, който е заемала, и това води до по-тежки от обичайните вреди. Отчетено е и широкото медийно отразяване на делото, което е уронило допълнително престижа на Мургина.

Решението не е окончателно може да се обжалвао пред Софийския апелативен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!