Бивш съдийски шеф, оправдан за заплаха срещу деловодителка, осъди прокуратурата

OFFNews 21 февруари 2023 в 15:33 2473 1

съд

Снимка Архив

На сложната съдебна драма още не поставена точка.

Бившият председател на районния съд в Раднево Евелин Драганов осъди прокуратурата и тя трябва да му плати обезщетение от над 300 000 лв., реши Софийският градски съд. Решението обаче не е окончателно и може да се обжалва.

Драганов е завел иск за 350 000 лв. заради обвинението за закана с убийство към деловодителката в районния съд в Раднево Йовка Иванова, по което той бе окончателно оправдан преди 3 г., съобщи "Лекс".

Обвинението срещу него бе, че на 5 септември 2013 г., когато вече не е шеф на съда, но го ръководел по заместване, се ядосал на деловодителката Митева. Обадил ѝ се по вътрешния телефон, за да я пита докога ще гледа кой влиза в кабинета му, след което казал: "Мръсна к****, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи".

Драганов бе оправдан на 3 инстанции, въпреки че всички те приеха за доказани изречените думи и недопустимото му поведение, но бяха единодушни, че това не е закана с убийство.

Съдиите обърнаха внимание на факта, че Митева е подала сигнал срещу съдията 8 месеца след караницата, освен това не в полицията, а във Висшия съдебен съвет. Деловодителката обясни този факт с това, че братът на Драганов е полицай. Магистратите обаче не се съгласиха, защото ако човек се страхува за живота на семейството си, всичко остава на втори план. Бяха приети и експертизи, според които Драганов можел да стане агресивен и да реагира грубо и цинично, когато се почувства пренебрегнат, излъган или застрашен.

Основен свидетел срещу Драганов по това дело отначало бе уволнената съдийка от Раднево Люба Петрова, която пък вече бе осъдена за измислено заседание. Но Петрова се отказа от показанията си с обяснението, че е била принудена да лъжесвидетелства от бившия член на ВСС Димитър Узунов, а в замяна той щял да ѝ съдейства да бъдат прекратени заведените срещу нея дела и да не ѝ бъде образувано дисциплинарно производство. Самият Узунов отрече и каза, че тя наистина е искала помощ и винаги била готова да говори срещу Драганов. Стигна се и до очна ставка, на която Петрова обясни, че се е отказала от показанията си, защото се почувствала подведена и излъгана след всичко, което се е случило с нея.

След обвинението Драганов бе отстранен от длъжност, но през 2015 г. бе уволнен заради друг скандал - писмо от 2010 г. до тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, в което се определя като "фен от душа и сърце" на ГЕРБ и лично на Цветанов.

Продължителността на делото и изнесените в медиите факти и обстоятелства около него, са сред аргументите на Драганов да иска по-голямо обезщетение от прокуратурата. В иска си бившият съдия пише, че преди да бъде обвинен бил уважаван не само в Раднево, но и в страната, като имал увереност в знанията и възможностите си. Делото обаче довело до дълбоки сътресения в семейния му живот и независимо от оправдателната присъда, нагласата на околните към него като към потенциален убиец не била преминала и хората още го избягвали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

21.02 2023 в 17:47

мда, отделно сексизма приказва.

Честито на данъкоплатеца, една кола да му платим нова, ко толкоз.

А мръсната гад дерибейства
 
X

Да помогнем на украинските деца!