България съди швейцарски фен на Ислямска държава, хванат с пистолет, пушка, карабина, лък, 24 ножа и 3 бр. мачете

OFFNews 05 юни 2019 в 10:19 2823 0

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу швейцарския гражданин Кевин Бахли, задържан на 11 септември 2018 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ с арсенал от бойно, ловно и хладно оръжие в колата му „JEEP“ на път към сирийския град Идлиб. Там „отивам, за да воювам“, заявява той при задържането си.

Бахли е обвинен в тероризъм, защото като чужд гражданин, с цел да участва в престъпление за създаване на смут в населението на чужда държава, е влязъл територията на България, незаконно пренасяйки оръжие, с което да се включи в бойните действия в Сирия.

При задържането в колата на Бахли са намерени и иззети пистолет „Зиг Зауер“ - 9 мм с два пълнителя (поверен му за лично съхранение от Швейцарската армия), ловна пушка „Берета“ – 12-и калибър, и ловна карабина „Щаер-Манлихер-М“ с оптика и бойни патрони (законно притежавани и съхранявани в дома на Бахли в дома му в град Зур), над 400 други боеприпаса, лък със стрели, 24 ножа, 3 броя мачете, 2 брадви, военна каска, бронежилетка, бинокъл, уред за нощно виждане, противогаз, маскировъчни бои, медикаменти, одеяло, камера, лаптоп.

През 2018 г. Бахли започнал да събира информация за въоръжения конфликт в Сирия между „Ислямска държава“ и армията на Башар Асад. Решил да замине за Сирия. Направил запитване до туристически туроператор за виза и пътуване от Швейцария до Дамаск на 10 септември 2018 г. Впоследствие предпочел да пътува с автомобила си – при това не до Дамаск, а до град Идлиб, където били съсредоточени последните сили на терористичната организация „Ислямска държава“ и гравитиращи около тях въоръжени групировки.

Бахли изтеглил на лаптопа си подробно описан маршрут от град Зур до Идлиб – през Австрия, Унгария, Румъния, България и Турция, описал времето за преминаване, номерата на шосетата, километрите в различните държави, ограниченията на скоростта, опасните отсечки и т.н.

На път към Сирия, освен оръжие и боеприпаси, взел и екипировка и през нощта срещу 10 септември 2018 г. напуснал дома си на път за Сирия. На 10-и баща му научил за пътуването от прощално писмо от сина му. Установил, че липсват и съхраняваните от Кевин огнестрелни оръжия и уведомил швейцарската полиция. Същия ден Бахли е обявен за международно издирване.

Часове по-рано обаче той вече е преминал румънско-българската граница на ГКПП „Видин Дунав мост“. През нощта срещу 11 септември 2018 г. Бахли отсяда в хотел „Хемус“ в София, а около 19 ч. на 11 септември пристига на ГКПП „Капитан Андреево“. Към този момент сигналът по Шенгенската информационна система на швейцарските власти за издирването му вече е въведен в системите са граничен контрол на България и Кевин Бахли е задържан.

При разпита заявява, че носи оръжия, пътува за Идлиб и, че отива там, за да воюва „в полза на невинните цивилни граждани“.

На 12 септември Окръжна прокуратура – Хасково изпраща събраните до момента материали в Специализираната прокуратура по компетентност и за образуване на досъдебно производство.

По делото са назначени 4 експертизи. в т.ч. и тройна съдебно-психиатрична експертиза, според заключението на която обвиняемият е годен да участва в наказателно производство.

Специализираният наказателен съд насрочи разпоредително заседание по делото на 6 юни 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови