Quantcast

Артекс заведе дела за 200 000 лв. срещу Мариан Башур и Никола Вапцаров

OFFNews Последна промяна на 06 юни 2019 в 13:17 12436 2

Строителните компании "Артекс - Златен век" и "Артекс - инженеринг" са завели две граждански дела на инициаторите на протеста срещу строителството на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец", съобщи пресцентърът на Софийския градски съд (СГС).

Исковите молби са постъпили в съда на 5 юни и са по член 45 от ЗЗД - за нанесени на проекта вреди.

Молбите са срещу Мариан Башур и Никола Вапцаров от Инициативния комитет "Лозенец", който организираше протести срещу строителството на небостъргача. В крайна сметка мащабният проект бе замразен.

"Компанията "Артекс" счете за необходимо да защити своето безупречно до този момент име и да потърси отговорност от всеки пряк участник в процеса на разпространяване на преднамерено неверни твърдения", съобщават от "Артекс" на специално създадената за спирането на "Златен век" секция в сайта им. Съдебните искове са на обща стойност 200 000 лева и са за уронване на престижа, допълват от "Артекс".

Компанията настоява, че строежът е спрян незаконно, и изчислява, че за всяка седмица след замразяването на строежа на 15 април т.г. губи по 120 000 лева.

През април ДНСК връчи протокол за спиране на строителството на "Златен век", макар преди това да обяви проекта за законен. Причина за спирането бе фактът, че фирмата не е подновила до ноември миналата година разрешителното си за строеж, обясни регионалният министър Петя Аврамова.

До ноември 2018-та година е бил гратисният период, в който фирма „Артекс“ е можела да внесе такова искане за презаверка на разрешението за строеж. Видно е от всички документи, които и арх. Здравков притежава, и ДНСК. Такова искане липсва“, подчерта тя.

От "Артекс" обаче са категорични, че издаденото на сградата строително разрешително е валидно и изтича през 2020 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8362

2

Хуан

06.06 2019 в 15:52

Хохохо. Тия съвсем са предозирали. Първо, тия вече нямат добро име, особено след неадекватните изявления на собственичката. И второ, какво е това плиткоумие, че граждани са предизвикали административна процедура, да бъдат съдени. Хората просто настояваха да се провери законността на строежа. Явно за Артекс желанието да се спазва закона води до уронване на техния престиж.

11009

1

случайно прочетох

06.06 2019 в 13:35

Да си строят небостъргачи на село!