АКФ сезира прокуратурата за компютърни престъпления при електронното гласуване за членове на ВСС

OFFNews 07 юли 2023 в 10:58 907 1

фонд

Снимка АКФ

Антикорупционният фонд сезира прокуртурата.

Антикорупционният фонд сезира Софийска градска прокуратура за извършени компютърни престъпления при избора на шестима съдии за членове на съдийската квота във Висшия съдебен съвет, проведен през юни 2022 г., съобщиха от фонда.

За манипулациите на електронната система за гласуване за пръв път стана публично известно от статия на "Капитал" от януари 2023 г. В материала се цитират изводите на тройна компютърно-техническа експертиза по делото, образувано след като трима от кандидатите за членове на ВСС подават жалби, оспорвайки резултатите на изборите. Те са съдиите Атанас Атанасов, Владимир Вълков и Татяна Жилова, както и съдията от Луковит Владислава Цариградска, номинирала кандидат за член на съвета.

Въпреки изнесените още преди шест месеца данни за сериозни манипулации, до този момент няма информация прокуратурата да се е самосезирала и да е започнала разследване.

Експертизата по делото, приета в хода на производството без да бъде оспорена, установява "различни аномалии" в ползването на системата за е-вот: многократно гласуване от един и същ IP адрес; IP адреси, от които се е гласувало десетки пъти; последователно гласуване с талони на различни гласоподаватели. Във всички тези случаи гласуването е ставало от IP адреси, принадлежащи на съдилища, въпреки че системата позволява на съдиите да гласуват от мобилните си телефони и домашни компютри.

Най-фрапантен е случаят, в който около 200 гласувания са били извършени в рамките на 3 минути в сутрешните часове в съботен ден (25.06.2022) от един и същи IP адрес на Върховния административен съд.

Данните от експертизата се допълват от сигнали на съдии за невъзможност да упражнят правото си на глас в деня на изборите, тъй като от профила им вече е било извършено електронно гласуване. Така например съдия Танка Цонева от Софийски районен съд сигнализира за невъзможност да гласува, използвайки предоставените ѝ линк и парола. Извършената проверка по сигнала разкрила, че с талона на съдия Цонева вече е било извършено гласуване.

"Компютърната експертиза и събраните писмени данни насочват към извода, че е бил осъществен неправомерен достъп до системата от неоправомощено лице и са били използвани чужди данни за достъп при упражняване на активно избирателно право", заявява Андрей Янкулов, старши правен съветник към АКФ.

Компютърната експертиза установява още, че одитните логове (журнали) на базата данни и таблиците, в които се съхраняват резултатите от гласуването, не са били включени по време на изборните дни. По тази причина не е било възможно да се извърши проверка за това дали са извършвани действия по изтриване, модифициране или добавяне на гласове – едно от изискванията по закон за удостоверяване на резултатите от изборите за съдии.

"Така посочените обстоятелства водят до извод за извършени действия по целенасочено невключване на одитните логове (журнали) на базата данни и таблиците, в които се съхраняват резултатите от гласуването. Това е направило невъзможно съхраняване на данни от информационната система, които е трябвало да бъдат съхранени и при необходимост проверявани за осъществен неправомерен достъп до системата. Невъзможността да се извърши проверка е равнозначна на опорочаване на избора", посочва Янкулов.

Компютърна експертиза установява, че по време на изборния ден са правени няколко междинни архива на различните бази данни на информационната система, включително и на таблиците с резултатите от гласуването.

Това е нарушение на правилата за електронно гласуване и на практика означава, че тайната на вота не е била защитена, а хората, имали пълен достъп до системата, са можели да установят кой съдия за кой кандидат гласува.

Въпреки изложените данни за съществени нарушения и манипулации на вота, през февруари 2023 г. петчленен смесен състав от съдии от Върховния касационен и Върховния административен съд постановява, че "изборът на шестимата членове на ВСС от съдийската квота е законен и валиден, няма установени нарушения от такава степен, че той да бъде опорочен".

"Считаме, че така изложените в сигнала ни до прокуратурата данни са достатъчни, за да бъде образувано наказателно производство. Данните в сигнала повдигат съмнения за сериозни нарушения и манипулации, които потенциално са подменили резултатите от избора на съдии за членове на Висшия съдебен съвет. Въпросът е с висока обществена значимост, но до момента липсва адекватна институционална реакция. Поради това изпращаме нарочен сигнал и ще информираме обществеността своевременно за резултатите от него", заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!