АКФ прати китайските маски и лекарства, закупени през 2020 година, в европейската прокуратура

OFFNews Последна промяна на 24 септември 2021 в 09:38 1704 0

Антикорупционният фонд (АКФ) сигнализира Европейската прокуратура за дефектните китайски защитни маски и лекарствени средства, закупени от Министерство на здравеопазването за борба с COVID-19 през 2020 г. Сигналът до Европейската прокуратура идва след като на два пъти през 2020-а и 2021 г. АКФ сезира българската прокуратура, но в първия случай преписката по случая е прекратена, а във втория до момента липсват каквито и да било действия, съобщиха от АКФ. 

За пръв път Антикорупционният фонд алармира институциите за проблем с китайските маски и лекарствени средства още през септември 2020 г., когато публикува разследването „Маската невъзможна“. От него ставаше ясно, че бившият здравен министър Кирил Ананиев е раздал маски RYZUR на стойност 1,6 млн. евро на медици и здравни работници на първа линия, като се е обосновал с извършен тест за надеждност. Тестът обаче е бил извършен в лаборатория, която няма нужната акредитация да прави такива тестове, и е бил върху една, единствена маска - която дори не е била от същия вид като внесените по договора с китайската държава.

През март 2021 г. Върховната административна прокуратура (ВАП) прекрати образуваната по сигнала преписка за вноса на китайски маски, без да разгледа подробната документация, приложена към сигнала на АКФ. Тя показва, че на поръчаните и раздадени медицински маски не са извършени никакви тестове за качество въпреки множеството медийни и научни публикации за компрометираното им качество.

Мотивите на ВАП тогава бяха, че в рамките на предварителната проверка е отправила предложение към здравния министър да осъществи законовите си задължения по опазване здравето и живота на гражданите. В отговор г-н Ананиев заявил, че е извършил имено това, което за ВАП е достатъчно основание преписката да се прекрати.

В началото на юли 2021 г. АКФ сигнализира Софийска градска прокуратура и за нередностите при закупуването от Министерство на здравеопазването от Китай на два лекарствени продукта (Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. и Azithromycin Dispersible Tablets 250 mg.) за лечение на COVID-19 за общо над 629 хил. щатски долара. В сигнала на АКФ се посочваше, че проблемно e закупуването на лекарствата без договори, без придружаваща лекарствата документация и без възможност за идентифициране на производителите, както и последващото им, противоречащо на закона, разпределение към болничните заведения в страната.

С постановление на СГП от 13.08.2021 г. сигналът на АКФ беше препратен по компетентност към Специализираната прокуратура, но до момента няма информация тя да е предприела действия.

В края на юни служебният министър за здравеопазването Стойчо Кацаров също сигнализира Прокуратурата за нарушения на министър Кирил Ананиев при сключването на договори с Китай за доставка на лекарствени продукти, лични предпазни средства и медицинска апаратура. В края на август 2021 г. министър Кацаров съобщи, че Прокуратурата на Република България е предала сигнала му на Европейската прокуратура. В съобщението на МЗ се посочва, че прокуратурата е предала материалите, описващи нарушенията по случая, „по компетентност на Европейската прокуратура“.

„От това съобщение става ясно, че българската прокуратура е преценила, че въпросът дали министърът на здравеопазването е нарушил закона, сключвайки неизгодни договори с Китай, е извън нейната компетентност, заявява София Желева, правен експерт на Антикорупционния фонд.

Поради това АКФ подготви цялата събрана информация и документация по казусите за компрометираните китайските маски и лекарства и я предостави на Европейската прокуратура. Случаят е от компетентността ù, тъй като платените по проблемните договори суми представляват европейско финансиране. Освен финансовите интереси на Съюза, застрашено или накърнено е било и здравето на европейски граждани – медици и пациенти. Казусът е от особена важност - става дума за това дали българските власти са направили всичко необходимо да защитят здравето на българските граждани и медици на първа линия. Имаме причини да се съмняваме, че това е така и се надяваме на решение на Европейската прокуратура, което да помогне такива нарушения да не се допускат в бъдеще“ заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови