Ахладова: Ако не въведем прокурор, разследващ главния, ще има последствия

OFFNews 27 февруари 2021 в 10:16 2229 0

Снимка БНТ

Съгласна съм с тезата, че в ЕС няма такава фигура - прокурор, разследващ главния, но трябва да отчетем че Съветът на Европа по делото "Колеви" каза на България, че ще бъде открита наказателна процедура, ако не се въведе такава фигура. Ако не въведем този механизъм, ще понесем последствията. Това заяви по БНТ правосъдният министър Десислава Ахладова.

Вероятно по делото "Колеви" е решено, че има нужда от такава фигура. Факт е, че правителството е задължено да я въведе, макар и тя да е екзотична за част от хората, коментира министър Ахладова.

България е в ЕС и се съобразява с абсолютно всички препоръки, които ЕК има към всяка европейска държава, тоест ние не можем да пренебрегнем становището на Брюксел и да кажем, че нямаме проблеми в правосъдната система и няма да въведем такава фигура. Знаете, че България е осъждана по много дела в Страсбург, за което плащаме всички ние като данъкоплатци така че, това е една от основните причини за въвеждането на такъв механизъм.

Не можем да кажем, че "замазваме очите" на Брюксел, а изпълняваме решението по делото "Колеви", което казва, че такъв механизъм трябва да бъде създаден, допълни Ахладова.

Нека да видим дали ще проработи този механизъм, априори ние не трябва да казваме, че главният прокурор ще извърши престъпление, но така или иначе, тази фигура трябва да съществува, каза още правосъдният министър.

Чувам много критики, че тази фигура трябва да е съдия или някаква организация, но Конституцията не го позволява. Единственият орган, който може да разследва, това е прокурор. Как той ще се избира - имаше голям дебат и аз бях привърженик Пленумът да избира т.нар. разследващ прокурор. Друго много важно е, че след изтичането на петгодишния му мандат, той остава абсолютно независим и може да стане съдия, обясни министърът.

Президентът е в правото си да поиска поправките в Закона да отидат в Конституционния съд, смятам, че колкото повече гаранции има, толкова по-добре, категорична е министър Ахладова.

Бързината в правосъдието е много важна. Основният проблем в разпита на свидетелите по т.нар. мегадела е, че те се укриват, вещите лица също бавят експертизите. С приетите промени в НПК се въведе електронно правосъдие, чрез което призовки ще се получават на електронен адрес и няма да има забавяне, обясни Ахладова.

Считам, че стигайки до електронното правосъдие, което ще започне да действа от юли, бързината ще се увеличи. Освен това, с натискането само на един бутон всеки човек ще може да види каква е причината за забавянето на съдебния процес, допълни правосъдният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews