Адвокатът на Нено Димов: Той не разбира от нива на язовири и не е длъжен да разбира

OFFNews 10 януари 2020 в 19:32 7002 7

Аргументите на прокуратурата срещу Нено Димов подлежат на много сериозна критика. Нито един министър не взима решения сам, заяви пред bTV неговият адвокат Ина Лулчева.

Да се твърди лична отговорност от министър и да се претендира той да разбира и от нива на водите - не съответства на закона. От това разбират съответните геолози, които имат специалните знания, отбеляза тя.

Решенията, които взимат министрите, са на базата на предложения на съответните длъжностни лица. В случая няма данни Нено Димов да е взел решение в противоречие с предложеното му от длъжностните лица в министерството, каза адвокатът.

Министърът е политическа фигура, която осъществява политиката на държавата в съответната област. Не ми е известно да има изискване, когато едно лице се избира за министър, да има специални знания във всички области на икономиката и социалния живот на една държава, коментира Ина Лулчева.

Възмутителното в случая е и решението на прокуратурата да иска постоянно задържане, защото като министър може да повлияе на разследването. Това е абсолютно необосновано, защото той подаде оставка, заяви адвокатът.

Министърът на екологията в оставка Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост за водната криза в Перник, съобщи по-рано днес прокуратурата.

Той остава в ареста за 72 часа с мотив, че може да повлияе на разследването, да извърши ново престъпление или да укрие доказателства. Утре прокуратурата ще иска постоянния му арест.

Ако бъде признат за виновен по обвинение в умишлена безстопанственост, го заплашва затвор от 2 до 8 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

7

А колко е просто с нивата!Вземат се няколко пачки.
Най-голямата по височина пачка е максимално ниво язовир
най-малката по височина е "Мъртва зона"Така трябва,да им
се обяснява на "Главанаците",а не с "коти"
На времето в училище ни се казваше "Кой не знае закон на
Ома,да си ходи у дома"

20699

6

Новак

11.01 2020 в 08:04

Министърът не е взимал решения в противоречие с мнението на експертите. След като решенията са калпави какво да кажем за качеството на експертите? А работа на министъра е да избира експертите. При неправилен избор на експерти се носи съответната отговорност.
А пък министрите ги избира баш Главура. И по тази логика прокуратурата трябва да опандизи и Него. И то не само заради Перник, а и заради Хитрино и Своге, заради сина на Московски, заради най-високата смъртност от всички страни в ЕС. Но най-много заради опростачването на цялата нация - защото всички тези трагедии са резултат от онова “аз съм прост и вие сте прости”. Какво още трябва да се случи, за да разберем, че глупавият човек се обрагражда с други такива подобни и така на всяко ниво в управлението. В следствие на това са тези трагедии и дано да няма други, но е малко вероятно.

5355

5

Кики

11.01 2020 в 04:57

"Министърът.....осъществява политиката на държавата в съответната област." Да разбираме ли тогава, че политиката на държавата е била да остави хиляди наши сънародници неизкъпани, неизпрани, необръснати и при заключени обществени тоалетни ?

23293

4

Стефан

11.01 2020 в 01:29

Не. Няколко пъти не.
АдвокатКАТА не може да бъде адвоКАТ.
Както и математик, с дисертация по физика, не може да не разбира чак пък толкова от множества. Еле па от обекти.
Прощавай колега, не знам защо толкова си си затварял очите, това е глупаво.
Но с оглед на предишната ти политическа биография - не те и съжалявам особено.
Науката, и социалното гъзурчене, са всъщност изключващи се множества.

17439

3

мнение от IP

10.01 2020 в 22:18

Абсурдистан. Абсурдно е както това, че министърът не си подаде веднага оставката, така и това, че полицаят Гешев обича да вкарва в затвора хора. И то не тия, които крадат пари, а тия дето не умеят да носят отговорност.

10372

2

elbarbudo

10.01 2020 в 21:44

А дано бай ставри му ги обясни тия неща! Ама надали...

4010

1

баба Гацка

10.01 2020 в 21:40

Защо ни вземат за баламурници?
Работата му като министър е да ръководи, организира и контролира работата на подчинените му служители, провеждайки политиката на правителството. Като не разбира от нива на язовири, ще се посъветва с експерти, които разбират, какво означава едно или друго действие на министъра. По същата логика, утре може да подпише разрешение да се пусне арсеник в язовир Искър?!? Откъде да е длъжен да знае човека, какво е арсеник?
Със същия успех, можем да сложим и орангутан с печат за министър.
Ах бедни, бедни Нено, защо не подаде оставка още като стана проблема???