Адв. Екимджиев: В ситуации като тази със закона Магнитски държавата действа със сърп и чук, а не с лазерен скалпел

Промени в НПК биха разграничили косвените жертви и ще спасят страната от осъждане, смята юристът

OFFNews Последна промяна на 21 юни 2021 в 10:13 2186 0

Необходимо е да се приеме изменение в Наказателно-процесуалния кодекс, в което да бъде записано, че информация като тази по закона „Магнитски“ е законен повод за образуване на досъдебно производство.

Това предложи адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права в интервю за БНР.

Според него така прокуратурата ще бъде задължена да разследва тези сигнали, а разследването ще фокусира наказателната отговорност върху конкретни лица. Абстрактната вина ще се персонализира и ще даде право на защита на обвинените.

"Защото от правозащитна гледна точка това е много странна ситуация, при която стотици лица са включени в някакви списъци, търпят изключително тежки репутационни щети, но на този етап няма как да се защитят ефективно", коментира правозащитникът.

Екимджиев допълни, че служебният кабинет прави това, което може и е длъжен да направи, за да предпази „публичния ресурс, държавите фирми, парите на хората от „изгаряне“ покрай уличените от списъка „Магнитски“.

Българските институции в такива ситуации не са свикнали да действат балансирано, като с лазерен хирургически скалпел, подчерта юристът и даде пример с налагането на запори от банките.

"Най-често те действат като със сърп и чук и покрай сухото гори и суровото. Може да се стигне действително до разграничаване между тези, които имат за какво да бъдат наказани, и тези, които са потенциални косвени жертви", каза още Екимджиев.

Другият ефект от подобна промяна е, че ще бъдат минимизирани щетите и рисковете от осъждане на държавата след това.

"Публична тайна е, че немалко магистрати по доста необясним на пръв поглед начин се сдобиха с вили и къщи в Гърция, по Средиземноморието. Може да имат пари от бизнеси на техни близки, може да имат пари от реституция, но все пак това подлежи на проверка", отбеляза Михаил Екимджиев.

Думите му са по повод обвиненията на вътрешния министър Бойко Рашков, че прокуратурата бездейства по проверки за имущественото състояние на 38 магистрати и политици.

Екимджиев припомни, че "преди около 3 г. г-н Цацаров (като главен прокурор) много тържествено обеща, че прокуратурата започва проверка по изтеклите информации за банкови сметки на магистрати и публични личности в чужди банки".

"След това капка по капка излизаше информация, че са установени, без да се посочват имена обаче, и изведнъж просто беше спусната една завеса и темата беше забравена. Очевидно там нещо е открито. Най-вероятно тази информация, след като не се публикува, не се прави достояние на медиите, на обществото – каква е причината да не се прави? Очевидно е, че се прави, за да се използва за други цели – да бъдат държани на каишка зависимите вече лица", коментира юристът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови