80% от крадените коли се разфасоват, скъпите марки се изнасят в Русия с фалшиви документи

Минути отнема отварянето на джип с устройство за 60 000 лв., което всеки може да купи. Като пирани се нахвърлят върху колата и я разфасоват на части, каза Борислав Сарафов

OFFNews 28 февруари 2023 в 12:44 4281 1

автоджамбази

Снимка Стоп кадър на Нова тв

Пресконференцията за спецоперацията "Автоджамбази".

Около 80% от крадените у нас автомобили се разфасоват. Останалите 20 на сто от скъпите марки се изнасят с фалшиви документи предимно в Русия и страните от бившия СССР. Каналът работи и в момента и смятаме да го пресечем, обяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов на пресконференция за специализираната операция на прокуратурата и МВР.  

До момента са задържани 45 души, а до 11 часа са проверени 6 автокъщи и 15 автоморги. Установени са 2 превозни средства, обявени за общодържавно издирване, обявиха от МВР.

35 души са идентифицирани като лидери на различни организирани престъпни групи за кражби, допълни Сарафов и подчерта, че става въпрос за тяснопрофилирани престъпни групи, в които работят специалисти.

Кражбите се случват най-често през нощта, извършват се от участници на престъпната група, които закарват автомобила на място, където ги очаква бригада от 30-ита човека.

"Като пирани се нахвърлят върху колата и я разфасоват на части. Оттам частите заминават за автоморги, автокъщи и магазини за части втора употреба", посочи Сарафов.

Не са пощадени и коли в гаражи, подземни и охраняеми паркинги, а автоджамбазите стават все по-изобретателни.

"Чрез малка кутийка, която се побира в джоба, може да бъде отключен един джип. Цялата автокражба трае броени минути. На черния пазар тези устройства се предлагат за сумата от 60 000 лв. Напоследък се крадат не само скъпи и луксозни автомобили, но и по-евтини, включително и т. нар. тип баничарки", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Въпросните устройства не са незаконни, незаконни стават, когато се използват за престъпна дейност, уточни Сарафов. Той допълни, че и той е бил обект на кражба на автомобил преди десетина години.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков отчете, че през миналата година има ръст на кражбите на автомобили, но и ръст на разкриваемостта. Намерени са 343 коли от откраднати 1495 през 2022.

В момента се проверяват над 40 автомобила, за които има съмнения, че са с фалшиви регистрационни номера или че са регистрирани с неистински документи. Те се управляват от български граждани като най-често имат поставени чужди регистрационни табели.

Сийка Милева уточни, че спецоперацията продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1135

1

единдвама

28.02 2023 в 15:57

А кой не ги хващаше до сега тия джамбази, и кой ги закриляше?
Същите тия ****** в МВР! Под предтекст че им били информатори.
Какво ни лъжете, че вършите работа. Я хванете някой от Магнитски, ама там не можете, защото и вие сте от мафията. *********! **************, милиционерска!