27 г. адвокати се борят да приватизират 17 кв. м в Пазарджик. Накрая осъдиха държавата в Страсбург

След второ спечелено дело пред ЕСПЧ днес МС им плати обезщетение от джоба на данъкоплатеца

OFFNews 01 март 2023 в 16:02 3815 0

Темида

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Темида

Държавата плати 3 989 евро от джоба на данъкоплатеца заради неизпълнено съдебно решение. Днес правителството даде "зелена светлина" за изплащането на сумата след споразумение по жалба пред Европейския съд по правата на човека.

Нарушението е продължително неизпълнение на влезли в сила национални съдебни решения в полза на жалбоподателите.

Те са двама адвокати от Пазарджишката адвокатска колегия. Казват се Валери Стоянов и Валентин Табаков. От 1996 г. се борят да приватизират офиса, в който са били дълго време наематели. Той е всичко на всичко 17 квадратни метра, но за него повече от две десетилетия се води съдебна битка с общинския съвет в Пазарджик, който не иска и не иска да им го даде въпреки закона и въпреки съда.

Двамата вече са печелили дело срещу България пред ЕСПЧ за същото през 2013 г. (Делото е „Стоянов и Табаков срещу България“, № 34130/04) и тогава държавата отново си е платила, но не е последвало изпълнение на съдебното решение на върховния съд у нас.

Историята

От 28 април 1993 г. двамата адвокати са наематели на офис с площ 17 м2. Той е в сграда собственост на общината, която се намира в центъра на Пазарджик. Близо три години по-късно двамата предлагат на общината да приватизират офиса на основание Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия от 1992 г., който им осигурява опростена процедура като наематели на публичен имот. Кандидатстват и за още седем други офиса в същата сграда, които не влизат в опростената процедура.

Общината не отговаря за молбата за приватизация на първия офис и адвокатите обжалват мълчаливия отказ на общинския съвет пред Пазарджишкия окръжен съд.

След дългогодишна съдебна битка пред различни съдебни инстанции през 2004 г. Върховният административен съд постановява ощинската администрация да открие приватизационна процедура в двумесечен срок и да предложи на двамата адвокати да купят желания офис от 17 квадрата. Това не се случва до 2007 г. въпреки последвалите писма и действия от адвокатите. Накрая общинската администрация склонява и предлага продажба, но не по цените от 1996 г., за което настояват адвокатите. Следват нови жалби и съдебни инстанции, седмична глоба за пазарджишкия кмет, която той спира с жалба, но не и приватизация на 17-те квадрата. Стига се и до Европейския съд по правата на човека.

Делото, по което днес МС реши да плати на двамата адвокати, е сходно с първото, което е от 2013 г.

Второто решение на ЕСПЧ е в сила от 7 март 2022 г. На първия жалбоподател е присъдено обезщетение за неимуществени вреди в размер на 3 600 евро. По отношение на претендираните имуществени вреди, ЕСПЧ приема, че въпросът не е готов за решаване, тъй като все още е възможно да бъде постигнато изпълнение на окончателните решения и отложи произнасянето си по този въпрос, като прикани страните да уведомят Съда в рамките на шест месеца.

Постига се извънсъдебно уреждане на спора със сключване на приятелско споразумение и българското правителство приема да изплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 3 989 евро за всички имуществени вреди, разходи и разноски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови