Quantcast

1500 лева глоба за убиец на куче за трюфели

OFFNews Последна промяна на 09 април 2016 в 13:55 6170 0

пес
Куче, обучено да търси трюфели

Глоба от 1500 лв. наложи Районният съд в Търговище на мъж, убил куче, обучено да намира трюфели. Животното било простреляно с пневматична пушка на центъра на търговищкото село Росина на 2 октомври миналата година, съобщава "Труд".

Свидетели на убийството станали и деца.
В.П. от Разград, който имал магазин в селото, се ядосал на кучето, което обикаляло наоколо, въпреки че си имало стопанин. Гръмнал с пушката по животното, при което му причинил рана в коремната област и кръвоизлив. Деянието било извършено по особено мъчителен за кучето начин на публично място пред кметството на селото.
Вещо лице излязло със заключение, че щетата на собственика е 500 лв. Кучето не било специална порода, но било обучено да намира трюфели.
Обвиненият за смъртта му се признал за виновен и не са изслушвани свидетели, съобщиха от прокуратурата. Да разкаже какво е станало било готово дори 9-годишно дете, за което бил осигурен психолог.
Преди делото обаче търговецът представил разписка, че е платил 500 лв. на стопанина на кучето. Съдът наложил на В.П. административна санкция - глоба от 1500 лв. Той трябва да плати 48 лв. разноски по досъдебното производство и 30 лв. разходи на свидетелите и за психолог.
Пневматичната пушка, марка „Славия 631“, която послужила за извършване на престъплението, се отнема в полза на държавата.
Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.