Забравете 3D принтерите - 4D печатът ще промени всичко (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 април 2015 в 11:33 12279 2

Tехнология за 4D-печат e разработена от учени от Университета на Уолонгонг в Австралия. 4D-печат означава използване не само на трите измерения, за да се създадат реални обекти, но и на факторa време - четвъртото измерение.

Резултатите от техните изследвания са публикувани в списание Macromolecular Rapid Communications, съобщава Science Alert.

3D-печатът с всеки ден става все по-често срещано явление. Съвременните 3D-принтери позволяват да се създадат различни обекти - от прости играчки, оръжия, храна до автомобили и ракетни двигатели.

4D-принтерът отпечатва на слоеве, както и конвенционалните 3D-принтер. 

"4D печат е по същество 3D напечатани структури, които могат да променят формата си с течение на времето", казва водещият изследовател Marc in het Panhuis от Университета на Уолонгонг.

Замисълът на инженерите бил, че ако в 3D-печатаните обекти се добавят материали, които могат да реагират на външни стимулатори - например, повишаване на температурата и влажността, те ще могат да се движат и променят с течение на времето като мускулите на човека.

За експеримента си австралийските учени са избрали материали от хидрогел заради способността им да променят обема си под влияние на външни фактори.

Предвид начина, по който 3D печатът вече промени нашия свят, възможностите с добавянето на още едно измерение са много вълнуващи.

Например, 4D печат може да се използва за създаване на мебели, които се сглобяват, когато се загреят със сешоар или да помогнат за създаването на чувствителни и реагиращи части за машини, медицински изследвания и роботика.

Представете медицински импланти, които могат да променят формата си вътре в тялото или сгради, които се променят, когато стане горещо. А може би тръби, които могат да се променят в зависимост от размера на водопотреблението, както и военни обекти, които могат да се разрушават сами.

Страница на статията : 0102
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.04 2015 в 13:20

"...сгради, които се променят, когато стане горещо. ... тръби, които могат да се променят в зависимост от размера на водопотреблението" Това са пълни глупости (ако превода е коректен !), така че не забравяйте 3D принтерите.

28.04 2015 в 12:17

В Русия тези неща ги има отдавна.
За Родину, з Путину!