Внимание - нова серия кибератаки с вируса Petya

OFFNews 28 юни 2017 в 11:22 7985 2

Нова серия кибератаки по целия свят се очакват заради вируса Petya, който напада компютрите на същия принцип като появилия се преди около два месеца WannaCry.

Много компании и лични компютри в Европа и САЩ вече пострадаха от атаката. Сред жертвите са фирмените компютри на голямата рекламна агенция WPP, производителят на храни Mondelez, юридическата компания DLA Piper и датската фирма за логистика и транспорт Maersk. Технологията е следната: заразеният компютър се оказва със заключени файлове, които притежателят може да си върне срещу откуп, обикновено в биткоини.

Основният съвет е да изключите веднага компютъра, ако се усъмните, че е заразен.

Petya се разпространява чрез операционната система Windows. Според специалисти вирусът има по-добра техника за разпространение от WannaCry и съответно - потенциал за повече поражения. Ако собственикът на заразения компютър не желае да плати, може да загуби ценни файлове. Затова съвет номер 2 е винаги да правите копия на важните си документи. Така, дори да бъдете хакнати, загубата няма да е голяма и няма да се наложи да плащате, за да получите отново достъп до тях.

Вирусът Petya иска по $300, платени в биткоини, за код за отключване на хакнатите файлове.

Едни от първите поразени компютри са в Украйна. Смята се, че вирусът е прикачен към нова счетоводна програма, ползвана от фирми, работещи с украинското правителство. Затова в страната заразените машини са много - в институции, банки, летището, дори системата на метрото. Хакната е била и мониторинговата система за радиацията в Чернобил.

Какво да правим?

Вирусът прониква в компютъра и изчаква около час преди да го рестартира. Докато тече рестартирането, изключете компютъра, за да попречите на Petya да криптира файловете. След това се опитайте да презапишете всички важни документи на външна памет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!