VIVACOM и ЕндуроСат с общ проект за управление на нано-спътници

OFFNews Последна промяна на 22 февруари 2019 в 12:57 2232 0

Последно поколение антена за приемане на данни от нано- спътници вече работи на сателитната станция Плана на VIVACOM.

Тя е инсталирана от водещата българска компания на нано-сателити Ендуросат. Двете компании сключиха дългосрочно партньорство за съвместна работа в областта на сателитни комуникации с нано-спътници.

Нано-сателитите намират все по-голямо приложение за наблюдение на земната повърхност, комуникационни цели, пренос на информация, научни изследвания и обучение. Антената на станция Плана е поредна стъпка на ЕндуроСат към създаването на глобална мрежа за комуникация с подобен тип сателити на компании, научни центрове и университети. Ролята на VIVACOM e да осигури професионална поддръжка в управлението и преноса на данни от нано-спътници. 

Според Euroconsult, в световен мащаб в следващите 10 години се очаква да бъдат изстреляни над 7 000 нови нано-спътника. 

„Радвам се, че успяхме да започнем успешно партньорство с VIVACOM в областта на сателитните комуникации. Надявам се, да успеем да изградим успешен космически бизнес в България в сътрудничество с телекома“, каза Райчо Райчев – основател и изпълнителен директор на ЕндуроСат.

„Екипът на ЕндурСат избра сателитна станция Плана на VIVACOM за разполагане на оборудването си, заради отличната инфраструктура, специално подбраното разположение на обекта, осигуряващо възможност за надеждна комуникация с различни видове спътници и най-вече заради сериозния опит на компанията в сателитния бизнес, високото качество и надеждност на услугите, които предоставяме на  нашите клиенти“, заяви Владимир Рангелов - старши мениджър продажби във VIVACOM.

„VIVACOM осигури необходимата подкрепа в подготовката и разработката на новата услуга на нашия партньор ЕндуроСат. Горди сме, че можем да изградим заедно успешен бизнес с първата българска компания, създаваща спътници, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови