Ученици търсят устойчиви, справедливи и социални решения в конкурса Solve for Tomorrow на Samsung България

Технологичната компания отправя предизвикателство към ученици и учители да упражнят своите STEM умения и дизайн мислене, а срокът за подаване на идеите е 28 октомври

Юлиян Арнаудов 13 октомври 2023 в 10:36 28928 0

Solve for Tomorrow

Снимка Samsung

Учениците са разделени на три възрастови групи, включващи 2. – 4. клас, 5. – 8. клас и 9. – 12 клас.

За втора поредна година младежи от цялата страна могат да премерят сили в решаването на най-наболели проблеми на съвременното общество, като прилагат STEM умения, дизайн мислене и иновативни технологии. Това става с участие в конкурса Solve for Tomorrow на технологичния гигант Samsung, който в България се организира съвместно с фондация „Образование 5.0“ и „Инфино“ АД.

„Като компания, лидер в иновациите, вярвам, че следващите големи решения се раждат именно от следващите поколенията. Затова те имат нужда да бъдат насърчавани и подкрепяни от ранна детска възраст и конкурсът е една добра възможност за това“, коментира Жасмина Петкова, PR и мениджър „Корпоративно гражданство“ в Samsung България.

Учениците са разделени на три възрастови групи, включващи 2. – 4. клас, 5. – 8. клас и 9. – 12 клас. Всички те се състезават в три основни категории – „Устойчивост“, „Справедливост и социално включване“ и „Образование“. В новата допълнителна категория „Дигитално бъдеще“ ще се връчи специална награда на един отбор от най-големите ученици за оригинално прилагане в неговата идея на технологии на Samsung.

„Отборите от 9. до 12. клас кандидатстват с резюме на идеята, описание и видео, демонстриращо техния базов прототип – например 3D проект; дизайн на мобилно приложение/уебсайт; макет; снимки, чертежи и др.“, обяснява Жасмина Петкова и подчертава: „Не се предполага на този етап прототипът да е работещ. Той ще бъде доразвит на следващия етап в менторската програма“.

Повече информация за конкурса, неговия регламент и срокове за участие, както и за предходното му издание можете да намерите на www.solvefortomorrow.bg.

Решения за трите стълба на ООН

Темите в „Устойчивост“ обхващат трите стълба на устойчивото развитие, определени от ООН – икономическа, екологична и социална устойчивост. Първата е насочена към подобряване на настоящите икономически практики и постигане на дългосрочен икономически растеж, без да се оказва отрицателно въздействие върху социалните, екологичните и културните аспекти на обществото. Примери за постигане на икономическа устойчивост са преминаване към алтернативни енергийни източници, рециклиране, устойчиво земеделие, проследяване на въглеродните емисии и др.

Екологичната устойчивост се фокусира повече върху директните действия за намаляване на щетите върху околната среда и изчерпването на природните ресурси. Това може да стане чрез ограничаване на потреблението на изкопаеми горива, дървесина и други, както и чрез насърчаването на устойчиви потребителски практики.

Социалната устойчивост се изразява в идеята за равен достъп до ключови ресурси от всички хора, като например създаване на по-справедливи системи на заетост.

От Samsung обявиха, че и във второто издание на конкурса Solve for Tomorrow се очаква голям интерес към проблемите, свързани с екологията и опазването на планетата. Това се дължи на факта, че младите живо се интересуват от устойчивото развитие и предлагат наистина иновативни решения.

„Най-привлекателната тема за участниците в първото издание през 2022 г. беше в категорията „Околна среда и климат“ – над 60% от получените идеи бяха подадени в нея“, допълва Жасмина Петкова.

„Разбира се, всичко това ни говори, че младите хора се вълнуват за света, в който живеят, загрижени са за планетата и искат да участват активно в решаването на проблемите“, подчертава тя.

Във втората основна категория „Справедливост и социално включване“ се търсят технологични решения за преодоляване на бариерите и рисковете, пред които са изправени различни уязвими групи. Крайната цел е да се постигне социална справедливост и пълно включване на тези групи хора в обществото.

От тази година се обособява и нова категория „Образование“, с която се насърчават идеи за технологични иновации за трансформиране на образованието. Целта е да се култивира нагласа за учене през целия живот, с което да се подпомогне личностното израстване и развитието на умения, необходими за реализация в бъдещата кариера.

Успехът на първото издание

През март 2023 г. бяха обявени победителите от първото издание на конкурса Solve for Tomorrow, в който се включиха над 200 ученици от 10., 11. и 12. клас и повече от 60 учители. В рамките му бяха подадени над 80 идеи от общо 22 града. Всеки отбор представи оригинални решения за подобряване живота на хората в техните общностите чрез прилагането на умения, свързани с наука, технологии, инженерство и математика (STEM) и дизайн мислене. Категориите в изданието от 2022 г. бяха отново три – „Околна среда и климат“, „Безопасност и здравеопазване“ и „Социално равенство“.

След внимателен и задълбочен подбор, журито на конкурса избра общо 9 полуфиналисти от 7 области на страната – Видин, Русе, Варна, София, Хасково, както и един съвместен екип от Шумен и Бургас. Те продължиха в следващия етап на програмата, в който бяха напътствани от ментори, за да могат да представят на финала завършените си прототипи.

„Проектът донесе много удовлетворение за мен като ментор, защото предадох част от своите знания на други хора и макар и с малко, спомогнах да се доближат с още една стъпка към мечтите си“, споделя Вяра Маринова, супервайзър „Дигитален маркетинг“ в Samsung България. „Дълбоко вярвам в идеята за това, че доброто, мъдростта и познанието трябва да бъдат предавани нататък, защото така ще бъдат увековечени и ще пребъдат в успехите на тези след нас“.

„Победителите в категорията „Околна среда и климат“ спечелиха журито с потенциала на идеите си като иновативния контейнер със сензор за разпределяне на битови отпадъци, летателния апарат за измерване на атмосферни показатели и за фотограметрия или допълнителния резервоар за ВиК инсталациите в обществени сгради за повторна употреба на използваната вода“, коментира Жасмина Петкова и допълва: „а идеите в категорията „Безопасност и здравеопазване“ изненадаха с оригиналния подход към идентифицираните проблеми – приложение, което стимулира хората да бъдат активни, като снимат забележителностите в града или фитоцидни растения в дървена кутия с цел удължаване на срока на съхранение и запазване на качествата на хляба“.

„Финалистите в категорията „Социално равенство“ пък впечатлиха с обема на свършената работа и прототипите, които бяха представени на живо – серия компактни устройства в помощ на хора със зрителни затруднения – брайлов кодер, брайлово пиано, сензор за разпознаване на цветовете, устройство, предупреждаващо за препятствия, роботизирано куче водач, както и платформите за търсене на работа от младежи или хора с увреждания“, споделя тя.

Срокът за учениците от 9. – 12. клас, които желаят да участват, е 28.10.2023 г., а по-малките ученици могат да подадат своите идеи от 1 до 29.11.2023 г. Финалното събитие ще се проведе началото на декември, на което ще бъдат обявени победителите във всички възрастови групи. Повече информация за конкурса може да откриете на www.solvefortomorrow.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!