Twitter се оттегли от споразумение с ЕК за борба с дезинформацията

OFFNews 27 май 2023 в 11:40 1691 0

a

Снимка Getty Images

a

Twitter се оттегли от доброволно споразумение с ЕС за борба с дезинформацията в интернет, съобщиха от Европейската комисия, предаде ДПА. 

Комисарят на ЕС по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон съобщи, че Twitter е напуснал доброволния Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията. "Задълженията обаче остават. Можете да избягате, но не можете да се скриете", заяви Бретон в своя публикация в " Twitter късно снощи.

Кодексът включва задължения за проследяване на политическата реклама, спиране на монетизирането на дезинформацията и работа с проверители на факти. От 25 август борбата с дезинформацията ще бъде правно задължение съгласно т.нар. закон на ЕС за цифровите услуги, обяви Бретон.

Новият закон предвижда компаниите да следят платформите си за вредно съдържание като дезинформация и да въведат протоколи за блокиране на разпространението на опасни материали. Дружествата също така ще трябва да увеличат прозрачността по отношение на взаимодействието с потребителите и да опростят споразуменията с потребителите.

"Нашите екипи ще бъдат подготвени за прилагане на законодателството", написа Бретон. Twitter и други платформи за социални медии, включително TikTok, Meta и Googlе, подписаха доброволния кодекс през 2018 година.

През февруари Комисията публикува доклади относно това как онлайн платформите прилагат кодекса. Тя отбеляза, че Twitter не е предоставил "конкретна информация и целеви данни", свързани с ангажиментите за прозрачност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови