Шпионира ли TikTok? САЩ и Канада наредиха деинсталиране на китайското приложение

OFFNews 28 февруари 2023 в 08:04 5021 0

TikTok

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

TikTok

Западът обяви "война" на китайската социална мрежа TikTok заради подозрение, че чрез нея се извършва шпионаж. След като Европейската комисия нареди на служителите в администрацията си да деинсталират приложението от телефоните и другите си устройства, това направиха САЩ и Канада.

Канада

В понеделник Канада обяви забрана TikTok да се използва на служебни правителствени устройства с аргумента, че това представлява "неприемливо" ниво на риск за неприкосновеността на личния живот и сигурността. С което задълбочи разрива с Китай, отбелязва Ройтерс.

Този ход подчертава нарастващото лоби срещу TikTok, собственост на китайската фирма ByteDance Ltd, поради опасения за близостта му до Пекин и притежаването на данни за потребителите по целия свят.

Премиерът Джъстин Трюдо заяви пред репортери, че правителството му внимателно проучва как да гарантира онлайн безопасността на канадците.

"Това може да е първата стъпка, а може и да е единствената, която трябва да предприемем", каза той, визирайки действията срещу TikTok.

Тъй като правителството забранява TikTok на служебните телефони, "много канадци, фирми и частни лица ще се замислят за сигурността на собствените си данни и може би ще направят последващ избор", каза той.

САЩ

Също в понеделник Белият дом даде 30-дневен срок на американските правителствени агенции да гарантират, че нямат китайско приложение TikTok на федерални устройства и системи.

В стремежа си да запазят сигурността на американските данни всички федерални агенции трябва да премахнат TikTok от телефоните и системите и да забранят интернет трафика до компанията, заяви директорът на Службата за управление и бюджет Шаланда Йънг пред агенциите в меморандум с указания, видян от Ройтерс.

Забрана за използване на приложението издаде Конгресът в края на миналата година. Последваха подобни действия от повече от половината американски щати, Тайван, ЕС.

Забраната на устройствата - макар и да засяга малка част от потребителите на TikTok в САЩ - подхранва призивите за пълна забрана на приложението за споделяне на видео. Опасенията за националната сигурност на Китай нараснаха през последните седмици, след като китайски балон се носеше над САЩ.

От TikTok твърдят, че опасенията са подхранвани от дезинформация и отричат да използват приложението за шпиониране на американци. Действието не засяга повече от 100 милиона американци, които използват TikTok на частни или служебни устройства.

Директорът на Службата за управление и бюджет Шаланда Йънг е информирала агенциите в меморандум с указания, видян от Ройтерс, че те ще бъдат задължени да коригират договорите за информационни технологии, за да гарантират, че доставчиците осигуряват безопасността на американските данни, като прекратят използването на "ТикТок" на устройствата и системите, използвани като част от тяхната работа.

Междувременно Американският съюз за граждански свободи (АСГС) призова Конгреса да не забранява "ТикТок". Очаква се Комисията по външни работи на Камарата на представителите днес да гласува по законопроект, който дава на президента Джо Байдън нови правомощия за забрана на приложението, което се използва от повече от 100 милиона американци, посочва Ройтерс.

"Забраната на "ТикТок" би нарушила правата съгласно първата поправка на милиони американци, които използват приложението, за да се изразяват"- написа АСГС в "Туитър".

Канада снощи също обяви, че забранява употребата на "ТикТок" на всички правителствени мобилни устройства, което е отражение на нарастващите опасения на западните официални представители относно китайското приложение за споделяне на видеоклипове, предаде Асошиейтед прес. Министър-председателят Джъстин Трюдо заяви, че това може да е първа стъпка към по-нататъшни действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови