Европейската комисия забрани TikTok на служителите си

OFFNews 23 февруари 2023 в 15:24 1771 0

TikTok

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Това вече няма да е възможно за служителите на Европейската комисия - китайското приложение TikTok трябва да е далеч от телефоните им.

Европейската комисия нареди на служителите си да премахнат приложението TikTok от телефоните и служебните си устройства и обясни хода си със загриженост за защитата на данните и с цел повишаване на киберсигурността, предаде Би Би Си.

Социалната мрежа за кратки видеоклипове TikTok е собственост на китайската компания ByteDance. Тя е изправена пред обвинения, че събира данни на потребителите и ги предава на китайското правителство, които отрича – TikTok не работела по-различно от другите социални мрежи.

На пресконференция обаче европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон подчерта, че ЕК е много фокусирана върху киберсигурността, без да сподели подробности за опасенията.

Забраната обхваща и личните устройства на служителите. Ако на тях са инсталирани официални приложения на комисията, те няма да могат да имат там и TikTok.

ЕК има около 32 хил. служители на трудов договор. Всички те трябва да деинсталират приложението не по-късно от 15 март. Ако не се съобразят със срока, ще бъде спрян достъпът на телефоните, таблетите и другите им устройства до корпоративните приложения. С други думи, повече няма да могат да отворят служебната поща на комисията, нито Skype for Business за чат с колегите си.

TikTok се възпротиви на решението на ЕК с коментара, че то се основава на погрешни представи за нейната платформа. "Разочаровани сме от това решение, което според нас е погрешно и се основава на фундаментални погрешни схващания", заяви говорител на компанията.

Опасения за шпионаж

Миналата година TikTok призна, че някои служители в Китай имат достъп до данните на европейските потребители.

През последните месеци компанията майка на TikTok ByteDance се сблъсква с все по-засилен контрол от страна на Запада поради опасения за това колко голям достъп има Пекин до данните на потребителите.

Миналата година правителството на САЩ забрани TikTok на федерални устройства, издадени от правителството от опасения за националната сигурност. САЩ подозират, че китайското правителство може да използва TikTok, за да получи достъп до тези устройства и до данните на американските потребители.

Миналия месец нидерландското правителство съобщи, че е посъветвало държавните служители да избягват приложението поради подобни опасения.

В Обединеното кралство председателят на Комисията по външни работи, депутатът Алиша Кернс, наскоро призова потребителите да изтрият приложението в интервю за Sky News.

"Здрава" система

TikTok се разраства бързо и е първото приложение извън Фейсбук, достигнало три милиарда изтегляния в световен мащаб, според аналитичната фирма Sensor Tower Data.

Главният изпълнителен директор на социалната медия Шоу Зи Чу беше в Брюксел през януари за разговори с представители на ЕС, по време на които те предупредиха TikTok да гарантира безопасността на данните на европейските потребители, като добавиха, че има да извърви дълъг път, за да си върне доверието им. Той настоя, че компанията работи по "стабилна" система за обработка на данните на европейците в Европа, заяви тогава говорител на ЕС.

TikTok също така обеща да съхранява данните на американските потребители в Съединените щати, за да разсее опасенията на Вашингтон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!