Съветът на ЕС окончателно прие всички телефони да са с USB-C зарядни устройства от 2024 г.

OFFNews 24 октомври 2022 в 17:44 2103 3

зарядно

Снимка Архив

USB-C зарядни устройства

Европейският съвет окончателно прие общата директива за зарядно устройство, с което приема USB-C портовете да станат задължителни за всички електронни устройства през 2024 г.

Това означава, че през 2024 г. портът USB-C ще стане задължителен за мобилни телефони; таблети и четци; цифрови фотоапарати и конзоли за видеоигри; слушалки, безжични слушалки и преносими високоговорители; безжични мишки и клавиатури; преносими навигационни системи.

Вече няма да е необходимо при всяка покупка на нов мобилен телефон или подобно устройство да се взема различно зарядно устройство: всички те ще могат да се зареждат с едно и също.

"Наличието на зарядно устройство, което пасва на множество електронни устройства, ще спести пари и време и също ще ни помогне да намалим електронните отпадъци", заяви чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела.

Сикела допълни, че всяка година зарядните устройства водят до 11 000 тона отпадъци. Лаптопите ще бъдат обхванати от директивата, но 40 месеца от датата на влизане й в сила.

Потребителите ще имат избор дали да купят електронни устройства със или без зарядни устройства. 

На 26 януари, по-малко от шест месеца след началото на преговорите в Съвета, държавите членки единодушно постигнаха съгласие относно директивата за общо зарядно устройство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

25.10 2022 в 10:10

И защо за лаптопите 3 години отсрочка?

2073

2

Johnny B Goode

24.10 2022 в 18:57

Сашке-Парапетке, ако простотията можеше да лети, ти щеше да си гълъбица.
 
X

Да помогнем на украинските деца!