Робот на БАН звъни автоматично на тел. 112 при злополука

OFFNews 21 март 2014 в 16:27 3036 0

Роботът, който звъни на 112 в случай на инцидент. Снимка: Мария Цанева, БАН.
Роботът, който звъни на 112 в случай на инцидент. Снимка: Мария Цанева, БАН.

Робот, който звъни на тел. 112 при инцидент, показа Българска академия на науките.

С помощта на вградени сензори роботът регистрира промяна във физическото положение на човека и автоматично сигнализира за евентуалния проблем на спешния телефон чрез гласово съобщение.

Експонатът бе част от изложбата на разработки в помощ на възрастни хора и хора с увреждания, организирана от Института по системно инженерство и роботика към БАН по повод 145-ата годишнина на Академията.

На нея беше представен и виртуален модел на роботизирана ръка, вдъхновен от работата с деца-аутисти, които много по-лесно общуват с технологични средства, отколкото със своите възпитатели. Ръката имитира човешки жестове и подпомага заучаването им от страна на децата.

Бяха демонстрирани последните подобрения на мобилни роботи с разпознаване на гласови команди и управление през интернет.

Посетителите видяха още безконтактен електромер с възможност за предаване на гласова информация в помощ на незрящи, проект на крачещ мобилен робот и роботизирана система за анализ и предаване на данни при кардиологично наблюдение на хора с проблеми в сърдечната дейност и др.

Директорът на Института по системно инженерство и роботика към БАН акад. Чавдар Руменин коментира, че в България се внедряват едва 0,5% от годишно патентованите изобретения в областта на електрониката и роботиката при средно 5 – 10% в Западна Европа и САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови