Постоянното проверяване на смартфона е вредно за мозъка

OFFNews Последна промяна на 17 август 2015 в 12:29 3400 4

Дали във влака, на вечеря, на плажа или в работа, вече все по-често хората започват да се разсейват от постоянните известия на смартфона си, проверяват го на чести интервали и рядко се отдалечават от устройството си за повече от 5 минути.

Тази "взираща" мания обаче се оказва, че вреди на мозъка и психиката ви.

Ново изследване на университета в Лестър показва, че хора, които са хиперактивни онлайн все по-трудно остават фокусирани върху реалния живот.

Според проучването хора, които нон стоп гледат в телефона си, често преживяват "когнитивни провали" - не могат да се съсредоточат върху работата си или истинските разговори.

Проучването е направено сред 107 мъже и 103 жени на възраст между 18 и 65 години, които прекарват онлайн близо 23 часа на седмица.

"Това е неизследвана до сега сфера, която е и много важна. Използваме новите технологии постоянно, но не разбираме какъв ефект те имат върху нас", сподели в интервю ръководителят на изследването д-р Хадлингтън.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.08 2015 в 15:16

За фимейлите ОГРОМНИТЕ СМАРТФОНИ са някакъв символ на висок статус.

Подобно на ГОЛЕМИТЕ ЧАСОВНИЦИ за мъжете, за които злите езици говорят, че са КОМПЕНСАТОРЕН СИМВОЛ на малки *ишки.

А може би пък големият телефон да съотвества на ГОЛЯМ НОМЕР ОБУВКИ? Абе много сложно стана, и ние вече се объркахме, хахаха...

17.08 2015 в 13:37

Смешно ми е като видя млади момичета, пък и големи вече жени, които вървят по улиците, стиснали грамадните си телефони. Не обаче дали са наистина толкова социални, за колкото искат да се изкарат, или просто го стискат, за да им го видят всички, колко

17.08 2015 в 13:03

Оффф, толкова години не се научихте! Leicester се чете Лестър, а Worcester - Устър! Дори в Уикипедия е показано как се произнася. Няма такова нещо Лечестър и Уорчестър, освен в главите на някои недообразовани балканци.

17.08 2015 в 12:57

А знаете ли кое е смешното - много момичета в страната освен че носят излишно чантичка, защото така е прието като потребност вече държат допълнително в ръка голям iPhone защото и това им е наложено като потребност.