Няма проблем в АЕЦ Козлодуй. Паниката на Еленко Божков е излишна

Ваня Милева Последна промяна на 20 ноември 2020 в 14:07 6564 1

Във АЕЦ Козлодуй всичко е нормално, а паниката, която заля Фейсбук след пост на Еленко Божков, е неоснователна.

Бившият член на ДЕКВР написа, че нещо "се случва в активната зона на 6 -ти Блок в АЕЦ Козлодуй", като се позова на сведение на АЕЦ. Според Божков един от показателите има 33 пъти повишение в сравнение с предишните дни.

Ръководството на АЕЦ обясни в специално съобщение по темата, че след презареждане със свежо ядрено гориво и стартирането на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”  в процеса на повишаване на топлинната мощност на реактора до номиналната, е установено по-високо ниво на активността на топлоносителя на първи контур в сравнение със стойностите, измервани през изминалата 25-та горивна кампания. 

Но "регистрираните стойности на радиоактивността са в рамките за нормалната експлоатация, съгласно изискванията на Технологичния регламент за безопасна експлоатация на блока и предписанията на заводската и конструкторска документация. Газообразните изхвърляния през вентилационните тръби остават на обичайното си ниво – хиляди пъти по-ниски от контролните стойности".

Обърнахме се към ядрения инженер Владимир Бранков за изясняване на данните от приложения от Еленко Божков документ:

"В графата "Радиоактивни изхвърляния през вент тръбите за изтеклото денонощие" става ясно, че са изпуснати "Радиоактивни Благородни Газове" (РБГ) в количество 2.5 Гигабекерела. Контролната норма е 3.8 Терабекерела, което значи, че изпуснатото количество е над хиляда пъти по-малко от контролната норма".

От графата става ясно, че няма изхвърляне на Йод-131, и затова пиенето на йодни таблетки е излишно. Йодните таблетки се вземат само след изрична инструкция, а не като самолечение.

Еленко Божков повдига и въпроса за активността в топлият канал. Всъщност тя остава непроменена, защото има две бариери между водата в активната зона и водата използвана от Дунав за охлаждане на кондензаторите, обяснява инж. Бранков.

"Ако има разхерметизиран горивен прът в 6-блок, то това не пречи по никакъв начин на безопасното експлоатиране на реактора. Ако има няколко, то тогава има вероятност да се надвишат нормите и тогава реакторът се спира до отстраняване на проблема.

Еленко Божков говори за проблем с цяла касета. Наличните числа дават индикация за горивен прът, а в една касета има няколко стотин горивни пръти", коментира Бранков.

На наш въпрос, отправен към Агенцията за ядрено регулиране ни отговориха, че "няма събитие, което да се коментира, 5-ти и 6-ти блок работят в нормален режим".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2863

1

zuljin

20.11 2020 в 15:40

Нека пият йод бе, оставете естествения подбор да си свърши работата и да прочисти невежите!