Може ли да пишем само с мисъл? Фейсбук се зае да създаде такова устройство

OFFNews 01 август 2019 в 13:09 2020 0

Снимка UCSF

Може ли да пишем само с мисъл? Фейсбук финансира експеримент с цел създаването на устройство, чийто алгоритъм да "превръща" мозъчната ни дейност в текст на екрана, пише Би Би Си. От Фейсбук се надяват да проправят пътя за преносимо устройство, което да може да улавя около 100 думи в минута.

Изследователите работя с епилептици, на които вече са поставени устройства, които да проследяват пристъпите им. Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско помолили пациентите да отговарят на глас на списък от разбъркани прости въпроси, чиито отговори могат да бъдат различни. В 75% от времето алгоритмите "разбирали" зададения въпрос, а 61% - отговора.

"Повечето ни предишни опити са се фокусирали само върху декодирането на гладката реч, но сега доказваме способността от декодиране както на въпросите, които някой чува, така и да отговорите му", казва проф. Еди Чанг.

"Важно е да се има предвид, че постигнахме това с помощта на много ограничен речник от думи, но в бъдещите проучвания се надяваме да увеличим гъвкавостта, както и точността на това, което можем да преведем от мозъчната дейност", обяснява изследователят Дейвид Моузес.

Изследователите се надяват да достигнат скорост на декодиране в реално време от 100 думи в минута с речник от 1000 думи и честотата на грешките на думите под 17%, пишат от Фейсбук в своя блог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!