Какво правим в изолацията? Говорим по телефона и цъкаме в интернет

OFFNews 13 април 2020 в 17:23 1952 0

Българинът говори с една четвърт повече по телефона и прави с 1/3 повече трафик в интернет, в сравнение с времето преди епидемията.

Това обяви Комисията за регулиране на съобщенията, която осъществява засилено наблюдение върху комуникационните мрежи и лицензирани пощенски оператори.

През седмицата между 1. април и 8. април потреблението се е увеличило при всички видове услуги. Спрямо стандартна седмица преди обявяване на извънредното положение гласовият трафик през мобилна мрежа е нараснал с 25%, а трафика на данни през смарт устройства – 17%. 

Увеличили са се и разговорите през фиксирани мрежи (19 %), както и интернет трафика по кабел - с 34%.

От КРС посочват, че мобилните оператори извършват постоянно наблюдение на сигурността и целостта на мрежата, с цел осигуряване на непрекъсваемост на услугите.

Продължават мерките на лицензираните пощенски оператори за осигуряване предоставянето на пощенските услуги, при спазване на всички противоепидемични изисквания в условия на пандемия, като е засилен контролът при посещения на офиси във връзка с получаване на пратки, посочват още от телеком регулатора.

Държавното дружество "Български пощи" ЕАД в момента временно е преустановило приемането на всички изходящи международни препоръчани пратки, колети и EMS пратки. Приемат се непрепоръчани пратки единствено до държави, за които е наличен транспортен капацитет и не са отказали обработка на международна поща.

По данни на пощенските оператори се наблюдава увеличение на дела на пратките, доставяни до адрес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews