Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Къде да си пазим биткойните – в портфейл или на борса?

OFFNews 02 май 2022 в 17:10 1066 0

Биткойн портфейлът е софтуерна програма, в която съхранявате Биткойн. Борсата от своя страна ви позволява да конвертирате "истински пари" като щатски долари в Биткойн. Борсите също предоставят портфейл - но не е задължително да имате пълен контрол върху този портфейл.

Биткойните всъщност никога не се "съхраняват" някъде. За да разберете какво представлява портфейлът за Биткойн, е важно да разберете какво е Биткойн и как работи.

Биткойн портфейлът всъщност съдържа един или повече частни ключове, които ви позволяват да подписвате транзакции. Тези частни ключове са математическото доказателство, че наистина притежавате определено количество биткойни. Мислете за тези частни ключове като за тайни кодове, които ви позволяват да харчите тези Биткойни. Блокчейнът играе ролята на тефтер със записи на всички тези транзакции.

Тези частни ключове са много важни. Ако някой открадне частните ви ключове - той може да похарчи вашите биткойни. Например може да използва частните ви ключове, за да изпрати вашите биткойни на свой собствен биткойн адрес. След това Вашият Биткойн ще се съхранява в техния портфейл и ще бъде защитен от техните собствени частни ключове, до които Вие няма да имате достъп. Ето защо е много важно да съхранявате сигурно

Вашия биткойн портфейл и неговите частни ключове.

Нападателите не са единственият проблем. Ако загубите портфейла и частните си ключове, ще загубите и достъпа до всичките си биткойни. Ето защо е важно да имате и резервни копия на портфейла си - точно както бихте имали резервни копия на всички важни данни.

Ако Биткойн се използваше широко за разплащания, портфейлът за Биткойн е програмата, която бихте използвали и за изпращане и получаване на Биткойн за ежедневни транзакции. Може би ще искате да съхранявате само малка сума Биткойн в портфейл, който носите със себе си - например на телефона си, а по-голямата сума Биткойн да оставите на по-сигурно място, подобно на начина, по който не носите спестяванията си в брой във физическия си портфейл. Съществуват някои уебсайтове, които приемат плащания с криптовалута, но в момента Биткойн се използва предимно за съхранение на стойност, както се иползва златото или спекулативни инвестиции.

В допълнение към типичните софтуерни портфейли за Биткойн, които може да използвате на компютър или телефон, има хардуерни портфейли за Биткойн. Бихте могли да използвате и хартиен Биткойн портфейл, на който са отпечатани публичен Биткойн адрес и частен ключ. Това на практика е офлайн биткойн портфейл и можете да го съхранявате в сейф или на друго сигурно място, без да се притеснявате, че може да бъде компрометиран от зловреден софтуер, работещ на вашия компютър. Разбира се, всеки, който се сдобие с хартийката, ще има възможност да харчи вашите Биткойни.

Какво е биткойн борса?

Борсите за биткойни са уебсайт или услуга, която ви позволява да конвертирате фиатна валута като щатски долари и евро в биткойни. Тези уебсайтове също така ви позволяват да конвертирате Биткойн обратно в щатски долари или в избраната от вас фиатна валута. С други думи, борсите купуват и продават Биткойн по текущия пазарен курс.
Ако не съществуваха борси и искахте да си купите биткойн с щатски долари, трябваше да намерите някой с биткойн, да се споразумеете за обменния курс, да му платите и след това да го накарате да изпрати биткойн в портфейла ви.

А за да продадете Биткойн, ще трябва да намерите някой, който иска да го купи от вас. Борсите опростяват този процес, предоставяйки едно-единствено място, където можете да закупите или продадете Биткойн по текущия пазарен курс, като използвате банковата си сметка.

Но борсите също имат интегрирани портфейли

Ако искате да купите биткойн или друга криптовалута с борса, вие получавате биткойн портфейл, хостван от този уебсайт. Мислете за това като за един вид уеб базиран биткойн портфейл.

Така че, когато отидете в борсата, създадете акаунт и купите малко биткойн, този биткойн не се изпраща веднага на адреса на биткойн портфейла, който сте предоставили. Вместо това той се съхранява в портфейл в акаунта ви. Можете да влезете в приложението или уебсайта на платформата, да видите баланса си и да продадете биткойна, ако искате. Борсата ви позволява да прехвърлите Биткойн от борсата в друг биткойн портфейл, ако желаете, но трябва да се отклоните от пътя си, за да направите това.

Това значително опростява процеса на закупуване на биткойн. Не е необходимо да инсталирате и управлявате програма за биткойн портфейл. Не е необходимо да правите резервно копие на портфейла си. Не е нужно да се притеснявате, че ще загубите Биткойн, ако забравите паролата на портфейла си или загубите всички копия на файловете на портфейла. Вместо това просто създавате акаунт и след това можете да получите достъп до своите Биткойни, като влезете в този акаунт. Ако забравите паролата на акаунта си, можете да преминете през процес на възстановяване на акаунта.

В тази ситуация борсата функционира като банка. Когато съхранявате Биткойн на крипто борса, тя съхранява вашия Биткойн за вас и ви дава достъп до него. Но Биткойнът е под техен контрол, а не под ваш. И докато банките са силно регулирани в ЕС, важно е да запомните, че повечето от борсите за Биткойн не са обект на всички същите регулации.

Борсата контролира частните ключове на портфейла

Тук е голямата тревога: Когато съхранявате биткойна си в портфейл, контролиран от борса, тази борса всъщност държи частните ключове. С други думи, това е все едно борсата да съхранява вашите биткойни в свой собствен хардуерен портфейл за Биткойн и да ви дава достъп до тях, чрез акаунт. По този начин, вие не ги съхранявате със собствен портфейл за биткойн, като Ledger или Трезор, както би било, ако си ги пазите сами извън борса.

Ако съхранявате Биткойн там, вие се доверявате до голяма степен на борсата. Например, можете да загубите Биткойн, ако борсата бъде хакната, недобросъвестен служител открадне частните ви ключове или ако собствениците на борсата вземат парите и избягат.

Трябва ли да държите Биткойн в уеб базиран портфейл, предоставен от в борса, или в собствен Биткойн портфейл? Няма правилен отговор за всеки, но е важно да разберете компромисите, ако държите Биткойн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!