Google ще плати $700 млн. на американски щати и потребителите заради Google Play

OFFNews 19 декември 2023 в 12:26 1406 0

Google

Снимка Архив

Google

Google се съгласи да плати 700 млн. долара и да позволи повече конкуренция в своя магазин за приложения Play, съгласно условията на антитръстово споразумение с американските щати и потребителите, подадено във федерален съд в понеделник, предаде Си Ен Ен.

В отделни жалби Министерството на правосъдието и десетки щати обвиниха Google през 2020 г., че злоупотребява с господстващото си положение в областта на онлайн търсенето. Твърдеше се, че се уврежда конкуренцията чрез сделки с телекоми и производители на смартфони, които правят търсенето в Google опция по подразбиране или единствена опция при продуктите, използвани от милиони потребители. В крайна сметка жалбите бяха обединени в едно дело.

"Днес бяха публично представени подробностите за споразумението, постигнато през септември с главните прокурори на щатите", заяви говорител на Google в изявление в понеделник.

Google ще плати 630 млн. долара във фонд за уреждане на спора, който ще бъде разпределен в полза на потребителите съгласно одобрен от съда план.

Други 70 млн. долара ще бъдат платени във фонд, който ще бъде използван от щатите, според споразумението, подадено във федералния съд в Сан Франциско. Според споразумението от фонда ще се възползват около 102 милиона потребители.

"Всеки потребител, който отговаря на условията, ще получи най-малко 2 долара и ще получи допълнителни плащания пропорционално на разходите си в Google Play през периода между 16 август 2016 г. и 30 септември 2023 г.", се казва в споразумението, цитирано от Си Ен Ен.



Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!