Глобалният технологичен лидер SAP продължава да разраства развойния си център в България

OFFNews 30 септември 2021 в 14:39 21620 0

Глобалният технологичен лидер SAP от години има доста значително присъствие и в България. Става въпрос за SAP Labs България, развойно звено на компанията. SAP Labs България е един от 20-те такива центъра в света и един от трите с технологичен фокус. В него основно се създават продукти за разработчици, и то за облачни технологии.

За да се запознаем по-отблизо с дейността на SAP Labs България и възможностите за кариерно развитие, които предлагат от компанията, говорихме със Стоян Велев. Той е старши мениджър в развойния център на SAP у нас и ръководи отдел, който разработва ключови услуги в облачната платформа на немския софтуерен гигант.

Стоян е част от компанията вече 17 години, като постъпва в ролята на софтуерен инженер, а по-късно става ръководител на екипи и проекти. Наред с работата в индустрията, той е преподавател във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“ и основател на SAP GeekyCamp - академия за гимназисти с интерес към технологиите. Стоян има бакалавърска, магистърска и докторска степен по „Компютърни науки“ от СУ „Св. Климент Охридски“ и е съавтор на четири софтуерни патента.

Преди 17 години той избира SAP заради идеята, че подобна компания може да му позволи с кода си да промени света. Тези впечатления се затвърждават с участието му в мащабни проекти. През годините той израства в професионален план и сменя различни роли, което му позволява да изгради нови умения, а компанията му дава много шансове. Сред тези умения са и ръководенето на по-големи екипи - от 5 в началото до 75 души днес. Според Стоян, за да си добър мениджър на разработчици, от голяма полза е и ти самият да си бил разработчик.

Както вече стана дума, той е и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, като успява да съчетава двете дейности и използва голяма част от свободното си време за преподавателската си работа. Стоян добавя, че както в компанията, така и в университета, зад него стои силен и сплотен екип. Остава му време и за хобита, а сред тях са спортове и астрономия.

Стоян е създател и на образователната инициатива SAP GeekyCamp, подготвяща ученици за състезания по информатика, ИТ и иновации, през която са преминали около 150 младежи от над 20 населени места. Те получават множество награди от различни национални и международни състезания. Всичко обаче стартира като на шега в непринуден разговор. Идеята се разраства бързо и с подкрепата на компанията, която осигурява материална база и финансов ресурс. Чрез нея младежите получават среда на сходни интереси, достъп до ментори и възможност за откриване и разработване на оригинални теми.

Инициативата се развива успешно и излиза извън рамките на първоначалните планове, а сътрудничеството с образователните институции е важно. В тази насока се работи с училища, гимназии и университети, МОН и БАН. Много важно звено са учителите, като благодарение на тях информацията за GeekyCamp достига до учениците. Според Стоян необходимо е младежите да научат за възможностите за професионално развитие в България преди да търсят такива в чужбина. Той добавя, че у нас има възможности, равни поне на средностатистическите възможности в Европа.

В момента в SAP Labs България работят над 1250 души, като плановете са до края на тази година общият брой на новоназначените служители през 2021-ва да стане 300. Както вече стана дума, българското звено е едно от двайсетте такива за компанията в световен мащаб. Фокусът е върху облачните продукти, като тук такива са над 80% от проектите.

Развойният център в България продължава да се развива с бързи темпове и се търсят нови попълнения в различни области: предимно софтуерни инженери, архитекти и продуктови мениджъри. Отворени са десетки позиции. Могат да кандидатстват и студенти от подходящи специалности. Инвестицията на компанията в страната ни не е заради евтината работна ръка, какъвто мит битува, а заради таланта и експертизата на хората, както и високата добавена стойност, която носят, подчертава Стоян Велев.

През последните 5-6 години се наблюдава тенденция за завръщане на българи от чужбина - след като вече са събрали опит и са се реализирали. В последните година и половина сред факторите за завръщане към България е възможността за работа от дистанция. Голям мотиватор е и присъствието на все повече международни фирми в страната ни от години - например SAP e най-голямата европейска софтуерна компания.

Освен това, привлекателни за служителите са наличието на значими предизвикателства и фактът, че резултатът от труда им може да достигне до милиони хора и да промени живота им. Има и досег с клиенти от най-големите световни компании, работи се с най-добрите софтуерни специалисти.

Всичко това се случва в приятелска атмосфера, култура на отвореност, ценене на професионализма и разнообразието. Стоян определя SAP като компания, в която хората са основен приоритет, а според проучванията, тя е и предпочитан работодател.

Колко обаче е лесно израстването в професионално отношение? Тук е важно да знаете какво искате и къде искате да стигнете - очаква се да дадете, за да получите. Компанията предлага много възможности за растеж, но трябва да можете да поемете и отговорностите, свързани с това. През годините се преминава през различни екипи и се сменят множество роли, което води до натрупването на опит.

Възможно е от стажант да се развиете до старши разработчик, за 4 до 5 години, а след още няколко години да достигнете и до мениджърски позиции или пък софтуерен архитект. Работата в екип е изключително важна, като за създаването на екипите се вземат предвид разнообразни фактори. Екипите се сформират около обща цел, дефинират се необходимите роли и експертиза. Силните звена са разнообразни и балансирани, като се търси допълване на профилите на хората.

Според Стоян секторът в България не е близо до пренасищане или „прегряване“, има още потенциал за растеж. SAP Labs България си сътрудничи с училища и университети, които впечатляват и са пример за добри практики за развойните центрове на SAP в други локации. Постига се развитие в ключови и нишови сегменти, и се поемат все повече и диверсифицирани проекти. Освен от България, в ИТ сектора се разчита и на кадри от балканските държави и региона на Централна и Източна Европа.

В България развойният център на SAP планира значително разширяване. В дългосрочен план се въвежда гъвкав начин на работа от офис и вкъщи – още едно предимство на работната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews