Американският космически кораб "Орион" се оказва по-"глупав" от смартфон

ОFFNews 12 декември 2014 в 12:23 10323 6

Американският космически кораб "Орион" използва процесор, който е за лапторите на Apple от преди 12 години. Това разкри инженерът на НАСА Мат Лемке.

Той е по-слаб от Intel Core i5 и отстъпва на много нови смартфони.

Предимствата му са надеждността и устойчивостта на вибрации и лъчения, с които могат да се похвалят старите "щайги", подчерта Мат Лемке.

Мнозина може да се изненадат, но процесорът на американската совалка е Intel 8086, като негов вариант е "сърцето" на първия персонален компютър на IBM от 1981 г.

През 2002 г. официални представители на агенцията трескаво търсят резервни части за компютъра на совалката по eBay и едва ли не по сметищата от отдавна остарелия и неизползван вече процесор Intel 8086.

На пръв поглед изглежда е странно, но за изстрелването на един космически кораб в орбита не са нужни кой знае какви изчисления. На практика нещата се ограничават до няколко изключително важни параметъра на системата, които процесорът трябва да следи, като реагира своевременно. Понеже тези параметри и свързаните с тях изчисления са едни и същи, независимо от това в коя година се намираме, няма особен смисъл да се влага последният модел процесор. Да не говорим, че една от основните характеристики на използваните микропроцесори е и тяхната енергийна ефективност.

В допълнение, умишлената употреба на “немощни” процесори се корени в още една важна подробност – космическото лъчение. Колкото по-сложен е един чип, толкова по-лесно ще се повреди той от високоенергийните частици, бродещи из космоса. В този ред на мисли, на хората в совалката или станцията никак няма да им е комфортно, ако в критичен момент командващият модул на системата откаже поради някаква причина (представете си един BSOD “син екран” на главния дисплей).

За да се намали вероятността от подобна случка, гръбнакът от командни модули във всеки космически уред (кораб, совалка, спътник и т.н.) е дублиран с поне още една система. 

Ето някои от използваните до момента процесори:

• Програма “Космическа совалка” – процесор Intel 8086, по-късно ъпгрейд към Intel 80386SX.

• МКС – процесор Intel 80386SX с тактова честота 20 MHz, по-късно ъпгрейд с добавяне на математически копроцесор 80387.

• Космически телескоп “Хъбъл” – процесор Intel 80386, по-късно заменен с Intel 80486.

• Viking, Voyager 1 и 2 – специализиран процесор RCA 1802 с тактова честота 6,4 MHz, произведен по технология Silicon-on-Sapphire.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!