Св. Захария, Св. Артемон, епископ Селевкийски, Св. Артемий, епископ Солунски

Последна промяна на 24 март 2013 в 00:01 1157 0

Православен календар
Православен календар

Св. преподобни Захария

Преподобни Захария бил син на египтянина Карион, който оставил жена и деца и отишъл в манастир, където приел монашество. Карион взел със себе си и Захария, понеже майката не могла да го изхрани. Макар и по-млад от много старци в манастира, Захария се удостоил с големи благодатни дарове. От благодатта Божия усещал като да му гори цялата вътрешност.

На запитването на св. Макарий, кое нещо прави монаха истински монах, Захари отговорил:

- Онова, което непрестанно ни принуждава да изпълняваме заповедите Божии.

А на запитването на стареца Мойсей, що значи да бъдеш монах, Захария хвърлил своята килимявка и я стъпкал с нозете си, като казал:

- Ако човек не бъде тъй сърдечно съкрушен, не може да бъде монах.

Захария е бил голямо светило между монасите в пустинята и млад се преселил при Господа.

 

Светия наш отец Артемон, епископ Селевкийски

Блаженият Артемон бил родом от писидийския* град Селевкия, където отраснал и бил възпитан. Той водел благочестив живот, когато светите апостоли проповядвали на света Христовото учение.

* Писидия - провинция в южната част на Мала Азия, някога едно цяло с Памфилия, отделена самостоятелно по времето на Константин Велики (306-337 г.). Сред писидийските градове в църковната история се откроява Антиохия, където е проповядвал Евангелието свети апостол Павел (Деян 13:14-50).

Веднъж свети апостол Павел дошъл в Селевкия, където сред гражданите, подобно на светилник, който не може да се укрие, блестял с добрите си дела Артемон. Понеже бил утвърден в Христовата вяра и в него изобилствувала божествената премъдрост, свети апостол Павел го определил за пастир и учител, ръкоположил го за първи епископ на Селевкия Писидийска.

Блаженият Артемон ръководил добре и богоугодно повереното му паство. За всички бил пристанище на спасение. За вдовици, сираци и бедни бил незаменим покровител, чудотворен лечител на душите и телата.

Прекарал живота си благочестиво и богоугодно и починал в дълбока старост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови