Църквата отбелязва Месни Заговезни

OFFNews 11 февруари 2018 в 08:03 5198 0

Църквата отбелязва Месни Заговезни

Снимка aktualenglas.info

8 седмици преди Великден православната църка отбелязва Неделя Месопустна (Месни заговезни).

Името на празника идва от това, че е последният ден преди постите, когато се яде месо, припомня "Фокус". Иска се прошка от момъка, за да получи момата, която си е избрал.

Заговява се с месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. В седмицата след „Месни заговелки" се яде много извара, масло и яйца. Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират, да пеят и играят хора.

До Великден следват хранителни и духовни пости.

На Месни Заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица до Сирни заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени. В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

През седмицата — в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момците и момите се люлеят за здраве. Също така през цялата седмица (или само на Сирни заговезни) се палят огньове и пак за здраве се прескачат; после около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови