Св. aпостол Андрей (Андреевден). Св. Фрументий, архиепископ Етиопски

30 ноември 2012 в 00:01 1702 0

На днешния ден 30.11.2012г. ,  Православната църква чества деня на св. апостол Андрей и Св. Фрументий, архиепископ Етиопски

Житие на свети апостол Андрей Първозвани

Св. ап. Андрей се нарича Първозвани, понеже пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа. От ранни години той жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Иисус, казал: "Ето Агнецът Божий!" Като чул тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя и прекарал с Него целия ден.

След това отишъл да намери брата си Симон (Петър), съобщил му радостната вест: "Намерихме Месия", и го довел при Христа. Двамата братя обаче продължавали своя предишен живот и се занимавали с риболовство. Те били родом от ВитсаидаРечник. По-късно Спасителят ги видял на брега на Галилейското море и им казал: "Вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци". От тогава те навсякъде вървели подир Спасителя и били свидетели на Неговите чудеса, смърт и възкресение.

Името на св. Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранване на народа с пет хляба (Йоан.6:5 - 13). Андрей с трима други апостоли разпитвал Господа за бъдещата съдба на Църквата и чул пророчеството за разрушаването на Йерусалим и за свършека на света (Марк. 13:3). Той заедно с Филип казал на Иисус, че някои елини желаят да го видят, и чул думите на Спасителя: Дошъл е часът да се прослави Син Човешки (Иоан.12:22).

 

Кратък житиепис на Светител Фрументий, архиепископ Индийски

Светител Фрументий, архиепископ Индийски (Етиопски) бил родом от град Тир. По Божий промисъл той попаднал в Абисиния още като дете, възпитан бил в царския двор и станал приятел и главен съветник на Абисинския цар, а след това - и възпитател на неговия син, който малолетен бил възкачен на престола след неочакваната смърт на баща му.

С разрешение на новия цар свети Фрументий заминал за родината си, след което посетил Александрия и нейния патриарх светителя Атанасий (326-373, честван на 2 май). По благословията на св. Атанасий Фрументий бил възведен в сан епископ Абисински и се завърнал в страната, която го приютила от дете.

Там царят и много от неговите поданици приели свето Кръщение под влияние на проповедите на светителя и чудесата по неговите молитви. След като извършил апостолски подвик като обърнал народа на Абисиния в Христа, светителят Фрументий управлявал ревностно и плодотворно в продължение на много години връчената му от Бога Църква и отишъл с мир при Господа в дълбока старост († ок. 380).

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!