Жаир Болсонаро се завръща в Бразилия за първи път след размириците през януари

OFFNews 30 март 2023 в 12:10 1010 0

Жаир Болсонаро

Снимка БТА/АП

Жаир Болсонаро

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро се връща в страната, след като прекара месеци в САЩ заради размириците през януари, предаде Би Би Си. 

Крайнодесният политик се завръща за първи път, откакто поддръжници щурмуваха Върховния съд, Конгреса и президентския дворец в началото на годината.

Бунтовете дойдоха след седмици на протести с обвинение към настоящия президент на страната Луис Инасио Лула да Силва в измама при спечелването на изборите. 

На летище във Флорида, преди да се качи на полет, Болсонаро заяви, че няма да води опозицията срещу Лула. В интервю за Си Ен Ен обаче посочи, че ще помогне на своята Либерална партия като „човек с опит“ и че възнамерява да пътува из Бразилия, за да води кампания за местните избори догодина.

Бившият президент е изправен пред множество съдебни предизвикателства при завръщането си, включително разследване за нахлуването от негови поддръжници в правителствени сгради. 

Той е в центъра и на скандал заради обвинения, че се е опитал нелегално да внесе и задържи бижута за милиони долари, дадени на него и съпругата му от Саудитска Арабия през 2019 г. Бижутата бяха конфискувани от бразилски митнически служители, когато човек на обкръжението на Болсонаро се опита да ги внесе в страната през 2021 г.

В сряда федералната полиция призова Болсонаро да даде показания по случая на 5 април.

Бившият президент на Бразилия е изправен пред 16 дела, което може да му попречи да се кандидатира за поста в продължение на осем години и да го отстрани от президентската надпревара през 2026 г.

Той напусна страната през декември, преди наследникът му да положи клетва, пътувайки до Флорида и кандидатствайки за шестмесечна туристическа виза за САЩ.

Болсонаро загуби президентските избори миналия октомври от левия си съперник, което доведе до необосновани твърдения от страна на неговите поддръжници за измама при гласуването. Той изрази "съжаление" за размириците, но отрича да ги е предизвикал. Върховният съд на Бразилия обаче се съгласи да го включи в разследването за щурма на правителствени сгради.

На 8 януари хиляди радикални привърженици на Болсонаро, които продължават да твърдят, че изборите са фалшифицирани, нахлуха във Върховния съд, Конгреса и президентския дворец.

В продължение на седмици протестиращите призоваваха за военен преврат, вследствие на което повече от 1200 души са обвинени за бунта.

През февруари бразилският сенатор Маркос до Вал каза, че Болсонаро е бил на среща в края на 2022 г., свързана със заговор за запазването му на власт. Нито бившият президент, нито неговите представители все още са коментирали думите на сенатора. 

Завръщането на Болсонаро в Бразилия създава рискове и несигурност за страната, администрацията на Лула и за бившият президент, отбелязва Би Би Си. Трудно е да се каже как политически поляризираната бразилска общественост ще реагира на присъствието му.

Бразилските медии съобщават, че федералната полиция е активирала специални планове за сигурност за пристигането му и моли последователите му да се въздържат от организирането на масови събития за посрещането му на летището.

Според Cи Ен Ен полицията е изразила възражения срещу първоначалното му желание да бъде каран по улиците на Бразилия в кола с открит таван. Ще бъдат отцепени правителствените сгради, щурмувани на 8 януари.я.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови