Привърженици на Болсонаро щурмуваха федералната полиция в Бразилия (снимки)

OFFNews 13 декември 2022 в 14:52 1451 0

Снимка Getty Images

Поддръжници на крайно десния бразилски президент Жаир Болсонаро са се опитали да нахлуят в централата на федералната полиция в столицата Бразилия - изблик на следизборно насилие в деня, в който бе потвърдено поражението на президента на изборите, предаде Ройтерс.

Свидетели на Ройтерс са видели как привърженици на Болсонаро, много от които облечени в характерните си жълти национални футболни фланелки или окичени с бразилски знамена, се сблъскват със силите за сигурност в полицейското управление. Полицията е стреляла с шокови гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата. Близки автобуси и автомобили бяха подпалени.

От федералната полиция съобщиха, че "безредиците" в близост до централата са били овладявани с подкрепата на столичните сили за сигурност. Насилието се разразило, след като поддръжник на Болсонаро беше задържан за предполагаемо организиране на насилствени "антидемократични действия", според съдията, който е наредил ареста му.

Вчера Федералният избирателен съд удостовери изборната победа на левия съперник на Болсонаро - Луис Инасио Лула да Силва - на изборите на 30 октомври за президент. След месеци на необосновани предположения, че бразилската система за гласуване е уязвима за измами, Болсонаро нито призна поражението на Лула, нито официално блокира предаването на властта.

Някои от най-върлите поддръжници на президента блокираха магистрали в знак на протест и се разположиха на палатков лагер пред военните казарми, призовавайки за военен преврат, за да не бъде допуснат Лула на поста.

Стотици привърженици на Болсонаро се събраха пред президентската резиденция в вчера следобед с плакати, призоваващи за "военна намеса". Президентът се присъедини към тях за публична молитва, но не се обърна към тълпата.

Снимки: Getty Images

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!