Лула да Силва се върна на работа след щурма в Бразилия

След часове на хаос силите на реда си върнаха контрола над правителствените сградите

OFFNews 09 януари 2023 в 09:52 1189 0

Щурмът в президентския дворец в Бразилия

Снимка БТА/АП

Протестиращи привърженици на бившия президент на Жаир Болсонаро седят пред полицията в двореца "Планалто" след щурма му в столицата Бразилия. Дворецът е официалното работно място на президента на Бразилия.

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва съобщи, че днес подновява работа в своята канцелария в столицата Бразилия. Президентството, заедно със сградите на Конгреса и Върховния съд, бяха щурмувани вчера от стотици привърженици на крайнодесния му предшественик Жаир Болсонаро, отказващи да признаят победата на Лула да Силва на президентските избори в края на миналата година, предадоха Франс прес и БТА. Властите успяха да си върнат контрола върху сградите.

"Пучистите, насърчили разрушаването на държавна собственост в Бразилия, в момента се установяват и ще бъдат наказани. Подновяваме работа в двореца "Планалто". Демокрация завинаги", написа в "Туитър" държавният глава от левицата, който вчера отиде да види какви щети са нанесени на щурмуваните и превзети за кратко административни сгради във столицата.

Привърженици на Болсонаро щурмуват бразилския Конгрес

След часове на хаос силите на реда, освен че си върнаха контрола над сградите, където нахлуха вчера стотиците протестиращи против Лула, арестуваха и над 200 души, посочи министърът на правосъдието и обществената сигурност Флавио Дино. Зоната бе отцепена от властите, но болсонаристите, мнозина от които носеха жълтите фланелки на бразилския национален футболен отбор "Селесао", избрани от тях за символ, успяха да пробият кордоните. Те нанесоха значителни щети в трите огромни административни сгради, смятани за шедьоври на модерната архитектура и препълнени с произведения на изкуството. Повредени бяха безценни картини, сред които "Мулатките" на художника модернист Емилиано ди Кавалканти, изложена в президентския дворец, която бе пробита от протестиращите на няколко места, както се вижда от снимки, разпространени в социалните мрежи.

В интернет циркулират и видеокадри, показващи опустошените от протестиращите кабинети на бразилски депутати. На едно от видеата се вижда протестиращ да седи в креслото на председателя на Сената – впечатляващо сходство с вълненията отпреди две години в САЩ, когато привърженици на Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия.

Според телевизия Си Ен Ен протестиращите са подпалили килим в една от залите в сградата на Конгреса.

Медиен синдикат информира, че са били нападнати и петима журналисти. Сред тях е й фотограф на АФП, който бе бит от нападателите, отнели му и целия заснет материал.

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди "нападението срещу демокрацията" в Бразилия.

Байдън каза, че очаква с нетърпение да продължи работата си с президента от левицата Луиз Инасио Лула да Силва, който победи миналата година Болсонаро в най-оспорваните избори от едно поколение насам.

"Осъждам нападението срещу демокрацията и мирното предаване на властта в Бразилия. Бразилските демократични институции имат нашата пълна подкрепа и волята на бразилския народ не трябва да бъде подкопавана", написа американският президент в "Туитър".

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изрази подкрепата си за Лула. "Опитът за държавен преврат от страна на консерваторите в Бразилия е осъдителен и недемократичен", написа мексиканският президент в Туитър, цитиран от Франс прес. "Лула не е сам, той има подкрепата на прогресивните сили на своята страна, на Мексико, на американския континент и света", добави той.

Аржентинският президент Алберто Фернандес също подчерта в Туитър своята "безусловна подкрепа и тази на аржентинския народ за Лула срещу този опит за преврат".

"Бразилското правителство има пълната ни подкрепа срещу тази подла атака срещу демокрацията", каза в "Туитър" чилийският президент Габриел Борич, чието правителство призова за извънредно заседание на Постоянния съвет на Организацията на американските държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови