Лула да Силва встъпи в длъжност като президент на Бразилия

OFFNews 02 януари 2023 в 08:29 1768 0

Бразилия

Снимка БТА/АП

Лула да Силва

Луиз Инасио Лула да Силва встъпи днес в длъжност като президент на Бразилия, предадоха агенциите.

За Лула да Силва, който е представител на бразилската левица, това ще бъде трети президентски мандат.

Лула, който беше президент по време на два последователни мандата от 2003 до 2010 г., победи през октомври досегашния президент Жаир Болсонаро, който е представител на крайната десница.

По този начин Бразилия прави политически завой наляво, отбелязва Ройтерс.

В речта си пред Конгреса, след като официално пое управлението на най-голямата държава в Латинска Америка, левият политик заяви, че демокрацията е истинският победител на президентския вот през октомври, когато той отстрани Болсонаро при най-напрегнатите избори от едно поколение насам.

Болсонаро, който в петък отпътува от Бразилия за САЩ след като отказа да признае поражението си, отправи необосновани твърдения за изборни слабости, с което предизвика бурно движение на отричащите изборните резултати.

"Демокрацията беше големият победител на тези избори, преодолявайки... най-бруталните заплахи за свободата на гласуване и най-отвратителната кампания на лъжи и омраза, замислена с цел манипулиране и злепоставяне на избирателите", заяви Лула пред депутатите.

Той отправи прикрита заплаха към Болсонаро, който сега е изправен пред нарастваща вероятност да се изправи пред правосъдието за антидемократичната си реторика и за справянето с пандемията, след като вече няма имунитет като държавен глава.

"Ние не носим никакъв дух на отмъщение срещу тези, които се опитаха да подчинят нацията на своите лични и идеологически проекти, но ще гарантираме върховенството на закона. Онези, които сгрешиха, ще отговарят за грешките си", заяви Лула, без да споменава директно името на своя предшественик. 

Президентът също така обвини администрацията на Болсонаро, че е извършила "геноцид", като не е реагирала правилно на пандемията от КОВИД-19, която уби повече от 680 000 бразилци.

Плановете на Лула за управление бяха в ярък контраст с четиригодишното президентство на Болсонаро, което се характеризираше с отстъпление от защитата на околната среда в дъждовните гори на Амазония, по-свободни закони за оръжията и по-слаба защита на коренното население и малцинствата.

Лула заяви, че иска да превърне Бразилия, която е една от водещите в света страни производители на храни, в екологична суперсила. Той засили ангажимента си да сложи край на обезлесяването на Амазония, което достигна до 15-годишен връх по време на управлението на Болсонаро, като същевременно привлече коренното население, което за да помогне за опазването на горите.

Новият президент на Бразилия заяви, че ще отмени десетки решения на Болсонаро за разхлабване на законите за огнестрелните оръжия, които предизвикаха рязко увеличение на броя на притежателите на оръжие.

"Бразилия не иска повече оръжия, тя иска мир и сигурност за своя народ", каза Лула да Силва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови