Зеленски призова западните страни да забранят влизането на руснаци. ЕС отказа

OFFNews 09 август 2022 в 17:50 3588 3

Володимир Зеленски

Снимка Володимир Зеленський/Facebook

Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова западните държави да забранят на всички руснаци да влизат на тяхна територия. 

В интервю за The Washington Post Зеленски обяснява, че наложените досега санкции са "слаби" в сравнение със затварянето на границите за руснаци за една година и налагане на пълно ембарго върху закупуването на руски енергийни ресурси.

"Най-важните санкции са затварянето на границите, защото руснаците отнемат чужда земя", заяви той и добави, че руснаците трябва "да живеят в свой собствен свят, докато не променят философията си".

В интервюто, публикувано на 7 август, президентът на Украйна казва, че може да се "потърси сметка на цялото население" на Русия, като то бъде изолирано. "Това е единственият начин да се повлияе на президента Путин", допълва Зеленски. 

"За каквито и руснаци да говорите, върнете ги обратно в Русия. Тогава те ще разберат. Тогава ще кажат: ние нямаме нищо общо с тази война. Не може целият народ да носи отговорност, нали? Може би. Това е народът, който избра тази власт и не се бори с нея, не спори с нея", категоричен е украинският президент.  

Европейският съюз отказа 

"ЕС засега не планира да спре издаването на туристически визи на обикновените руснаци, заяви днес говорителката на Европейската комисия по вътрешните работи и миграцията Анита Хипер, цитирана от в. "Файненшъл таймс".

Така на практика Европейският съюз отказа на призива на Зеленски. Междувременно лидерите на Естония и Финландия поискаха останалите европейски страни да спрат да издават туристически визи на руски граждани, заявявайки, че не би трябвало те да могат да почиват в Европа, докато правителството им води война в Украйна.

"ЕС частично преустанови действието на споразумението с Русия за улесняване на издаването на визи", припомни Хипер в своето изявление и отбеляза, че мярката е насочена само към "хора, близки до руския режим. Засега тя не засяга обикновените руски граждани."

"Страните членки разполагат със значителна свобода на действие да намалят или спрат издаването на дългосрочни визи и на разрешителни за пребиваване в съответствие с националното си законодателство", каза още Хипер.

В същото време говорителката на Европейската комисия подчерта, че "винаги ще има категории хора, за които трябва да се издават визи". Тя посочи като конкретни примери "хуманитарните случаи, членовете на семействата (на руски изгнаници в ЕС), журналисти и дисиденти".

Въпросът за спиране на издаването на туристически визи на руснаци вече е повдигнат на европейско равнище и се очаква да бъде обсъден официално на следващата среща на върха на ЕС през октомври, каза източник, запознат с хода на дискусията.

Отговорът на Кремъл

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че опитите за изолиране на Русия "нямат перспектива", и прогнозира, че европейските държави скоро ще се уморят от подкрепата си за Украйна на фона на високите цени на енергоносителите.

"Зеленски трябва да разбере, че европейските страни, които се опитват да накажат Русия, активно плащат сметката за това. Рано или късно тези държави ще започнат да питат дали Зеленски прави всичко както трябва и защо техните граждани трябва да плащат за неговите прищевки", каза Песков.

По повод призива на Естония и Финландия, говорителят на Кремъл коментира, че няколко страни, вече признати от Русия за неприятелски, стигат до безумие "в своята враждебност" към нея.

"Много от тези държави "правят такива изявления, каквито буквално преди 80 години чувахме от центъра на Европа", допълни Песков.

На 5 август Асоциацията на туроператорите на Русия съобщи, че България спира издаването на туристически визи и визи за собственици на недвижими имоти на руснаци за неопределен период от време. Твърди се, че причината за това решение е експулсирането на 14 български дипломати от Русия.

На 6 август обаче българското външно министерство заяви, че не е спряло издаването на визи за руснаци. Процесът на издаване на визи се бави поради съкращаване на техническия персонал от страна на Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

3

Нека не дава акъл на господарите си, на туземното население не е разрешено да има мнение.

-4778

1

137

09.08 2022 в 17:53

Не знаех, че ЕС е суверенен сибект. Интересно