Обратно в СССР! Естония иска забрана за руските туристи да посещават Европа

OFFNews 09 август 2022 в 13:37 6166 3

паспорт
Руски паспорт.

Министър-председателят на Естония Кая Калас заяви, че трябва да се сложи край на туристическите пътувания на руснаци към Европа.

Тя написа това на страницата си в Twitter.

"Спрете да издавате туристически визи на руснаци. Посещението на Европа е привилегия, а не човешко право. Въздушните пътувания от Русия са спрени. Това означава, че докато страните от Шенгенското пространство издават визи, съседите на Русия поемат тежестта (единствените точки за достъп са Финландия, Естония и Латвия). Сега е моментът да се сложи край на туризма от Русия", подчертава Калас.

На предложението на Естония беше отговорено и в Киев. По-специално, ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак се съгласи с премиера на прибалтийската република и заяви, че е необходимо Русия да се върне в СССР, който толкова много ѝ липсва.

"Министър-председателят на Естония Кая Калас призова за спиране на издаването на туристически визи за руснаци за пътуване в ЕС. Защото посещението на Европа е привилегия, а не човешко право. Русия ще бъде изолирана. Ние, заедно с нашите съюзници, ще направим всичко за това. Искахте Съветски съюз? Ще имате Съветски съюз", пише Ермак в "Телеграм".

В интервю за The Washington Post украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да забрани влизането на всички руски туристи. Той изрази мнение, че вече наложените на Русия санкции са "слаби" в сравнение със затварянето на границите за руски граждани за една година и пълното ембарго върху закупуването на руски енергийни ресурси.

На 5 август Асоциацията на туроператорите на Русия съобщи, че България спира издаването на туристически визи и визи за собственици на недвижими имоти на руснаци за неопределен период от време. Твърди се, че причината за това решение е експулсирането на 14 български дипломати от Русия.

На 6 август обаче българското външно министерство заяви, че не е спряло издаването на визи за руснаци. Процесът на издаване на визи се бави поради съкращаване на техническия персонал.

По-рано руското външно министерство обяви 14 служители на българското посолство в Москва за персона нон грата. Министерството заяви, че това е в отговор на подобно решение на България срещу руски дипломати.

На 28 юни България обяви експулсирането на 70 дипломати и членове на техническия персонал на руското посолство. Руските власти съобщиха, че работата на посолството и генералните консулства в момента е "практически парализирана".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

09.08 2022 в 17:14

Ха дано! Да си стоят в най-хубавата и най-демократична кочина!

12073

2

IvanofRumen

09.08 2022 в 15:23

Фаз съм за!