Защо румънците гласуваха за леви, които са популисти и националисти?

Роберт Шварц - DW Последна промяна на 12 декември 2016 в 19:30 8608 15

Снимка facebook.com/psdbiroupresa

Социалдемократите в Румъния извоюваха категорична победа на парламентарните избори. Помогна им една изпитана рецепта. А именно: микс от фалшиви новини и примитивни националистически лозунги. Коментар на Роберт Шварц.

Не, победата на румънските социалдемократи (СДП) на вчерашните парламентарни избори не беше никак изненадваща. Във всички допитвания те водеха категорично с над 40%. Но и в най-смелите си очаквания партийните стратези едва ли са можели да предположат, че СДП де факто ще е в състояние да управлява и сама. Още по-изненадани бяха противниците им от дясноцентристката Национално-либерална партия (НЛП). В деня на изборите те продължиха да си мечтаят за някакъв възможен обрат в настроенията, независимо, че в допитванията не получаваха дори и половината от одобрението за социалдемократите. Не само прогнозите на НЛП се оказаха сбъркани. Погрешна бе и цялата им предизборна кампания - прекалено бледа, без никакви нови и оригинални идеи.

По съвсем друг начин стояха нещата със СДП, която само преди година беше изгонена от властта. Безбройните корупционни афери на управляващите и пожарът в един букурещки нощен клуб, при който загинаха 64 души, предизвикаха масови улични протести на по-младото поколение, което настояваше за промяна на политиката. Либерално-консервативният президент Клаус Йоханис се вслуша в гласа на протестиращите и назначи експертно правителство, ръководено от безпартийния бивш еврокомисар Дачан Чолош. Идеята беше той да "изтегли" напред дясноцентристките сили, но социалдемократите и техният шеф Ливиу Драгнеа твърде бързо намериха ефикасно противодействие, с което да неутрализират реформистките сили.

Стратегията на СДП

С помощта на съзнателно преиначени новини и примитивни националистически лозунги те подклаждаха страховете на избирателите, че Румъния ще бъде разпродадена на чужденци. Предупрежденията за "чуждите сили" в румънската политика, които били дистанционно направлявани от Брюксел и Вашингтон, намериха благодатна почва за разпространение. А за "чужди сили" на бърза ръка бяха обявени всички, които не са "изконни румънци" – като се започне от президента Клаус Йоханис, който е с германски корени, и се стигне до "премиера по волята на Брюксел" Чолош. Забъркан беше перфектен коктейл от традиционализъм и консерватизъм, който, както видяхме при Брекзита и избора на Тръмп в Америка, работи безотказно навсякъде по света. Така беше и в Румъния, която, за разлика от други бивши комунистически държави, досега не беше така силно нападната от вируса на национализма и популизма.

Държавният глава сега трябва да възложи мандат за съставяне на правителство на премиер от редиците на победилата партия. Шансовете на лидера ѝ Драгнеа не са много добри. Още по време на предизборната борба президентът Йоханес обяви, че няма да номинира политик със съдебно досие. Драгнеа има двегодишна условна присъда за изборни манипулации, а срещу него се води и дело за злоупотреба със служебно положение.

Все още не е ясно дали Ливиу Драгнеа ще се самопредложи, търсейки открита конфронтация с Клаус Йоханис. Възможно е да направи и първа стъпка на разбирателство с президента, предлагайки компромисен кандидат за премиерския пост. Не е изключено обаче да има и взаимна блокада, която би могла да достигне кулминационната си точка с искане за импийчмънт на президента – подобно нещо е напълно възможно като се има предвид комфортното мнозинство на СДП и техните либерални съюзници от AЛДЕ.

Какво означава това за Йоханис?

Сега Клаус Йоханис ще трябва много да внимава да не бъде изцяло неутрализиран от онези, които с такъв успех го клеветяха по време на цялата предизборна борба. След острите нападки на СДП срещу антикорупционната борба, президентът няма право да търпи дори и най-дребните опити за отслабване на съдебната власт и пренебрегване на правовите принципи. Само че почвата под краката му става все по-несигурна. Популярността му се е сринала радикално, а резултатите от изборите отреждат на реформаторските сили само ролята на статисти в новия парламент. Този път Йоханис не може да очаква и никаква подкрепа от улицата – това стана ясно от ниската избирателна активност, която бе под 40 на сто. Точно 27 години след свалянето на комунистическата диктатура особено младите румънци явно вече не се доверяват на политиката. Голяма част от тях предпочитат да търсят бъдещето си в чужбина.

В Румъния картите бяха раздадени отново. И победителят е Социалдемократическата партия, която междувременно носи ултраконсервативни черти.

Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

19

El Commandante

13.12 2016 в 10:40

"няма да пращам хуманитарна помощ, когато я "закъдрите""

Пффффф.....най-обичам некви емигранти-заплатаджийчета по Европата да ми демонстрират икономически възможности, комик....

6812

18

Скандинавец

13.12 2016 в 07:44

"Дерзай и покорявай икономически върхове,спи у офиса.."
..
Добре Ушанков, ще спя У офиса щом казваш ...
.. но има ядна малка подробност - няма да пращам хуманитарна помощ, когато я "закъдрите" съ соца.

73928

17

El Commandante

12.12 2016 в 22:37

"Ако не ме приемат ще има мач свубоден стил с маси, стълби и столове"

Aахахахахахахаххх....

13898

16

кикимора

12.12 2016 в 22:29

Мамалигарска държава

27639

13

sottozero

12.12 2016 в 21:32


Драги Скандинавец,понеже си скандинавец,затова моят пост беше и специално за такива като теб.
Дерзай и покорявай икономически върхове,спи у офиса,лъжи,мажи,продавай,ддсари,бъдещето ти принадлежи... като станеш на 90 ще си отживееш с децата си и ще имаш време да се порадваш на живота.