Социалдемократите с убедителна победа на изборите в Румъния

ОFFNews 12 декември 2016 в 13:40 2427 0

Социалдемократите спечелиха парламентарните избори в Румъния, провели се в неделя, с убедителния резултат от 46%.

След тях се нарежда десноцентристката Национална либерална партия, за която са дали гласа си близо 19% от избирателите. 

Либералната партия Съюз за спасение на Румъния (ССР) получава 8.5% от гласовете, а Демократическият съюз на унгарците в Румъния (УСУР) е с 6.32%. Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ) с 5.63%.

Има вероятност Партията на народното движение (ПНД) на бившия румънски президент Траян Бъсескуда да влезе в парламента, движейки се около петте процента.

В неделя, след като първия екзитпол показа подобни резултати, лидерът на Социалдемократите Ливиу Драгнеа каза: "Не трябва да има никакво съмнение кой спечели изборите. Румънците искат да се чувстват у дома си и аз Румъния да е добър дом за всички румънци."

Не остава ясно, обаче, кой ще бъде издигнат за премиер от партията. Румънският закон не позволява съдени за престъпления хора да бъдат назначавани на министерски постове, а в момента тече двугодишната условна присъда на Ливиу, който бе осъден за изборна измама. 

Очаква се Социалдемократите да съставят правителство в коалиция с Алианса на либералите и демократите. Двете партии имат общо 52% подкрепа, което ще им осигури мнозинство. 

Президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви, че няма да номинира за министър-председател личности с присъди или такива, срещу които се води разследване за корупция. Драгнеа, от своя страна, сподели, че няма да се опитва да променя настоящия закон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови