ЕС спира мониторинга за България и Румъния, вече ще следи всички

ОFFNews 25 октомври 2016 в 21:14 7699 7

България и Румъния вече няма да бъдат следени от механизма за сътрудничество и проверка, реши европейският парламент, предаде bTV.

Вместо това всички страни в ЕС ще бъдат подложени на мониторинг, но по нова система, която трябва да бъде разработена от Европейската комисия. Така трябва да стане сигурно, че демокрацията и върховенството на закона се спазва във всички страни.

Мониторингът беше въведен единствено за България и Румъния при приема на двете страни заради съмнения за пълната готовност на правната система за интеграция в Съюза. Наблюдението трябваше да трае няколко години, но процесът продължава вече почти десет години.

"Това е нещо особено важно, защото вече всички държави-членки ще бъдат разглеждани във връзка с демокрацията, корупцията, свободата на медиите, съдебните системи, основните човешки права в един общоевропейски обективен механизъм. Няма да се слага акцентът само на България и Румъния", уточнява пред Би Ти Ви евродепутатът Емил Радев.

Така всяка година за всяка държава от ЕС ще бъде изготвяна оценка за състоянието на изброените по-горе неща. На базата на нея ще се изготвя и доклад с препоръки, който да съветва страните какво да променят.

Инициативата беше приета с 405 гласа "за", 171 "против", с 39 "въздържали се". Новият механизъм трябва да гарантира, че всички държави членки на ЕС уважават ценностите, заложени в договорите за ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13531

5

Traqn Savov

25.10 2016 в 23:25

Ако нямаш какво да криеш, няма какво да се притесняваш.

Може и в момента така да стоят нещата, но утре ще се наложат закони, забрани и ограничения с които ти няма си съгласен, но всичко което си казал, и направил, може и ще се използва против теб в съда, 2020 ще е 1984 по оруел!!!


12291

4

Георгиев

25.10 2016 в 22:03

Чудесна възможност за ББ, ЦЦ, Цаца, Цеца и техните аватари да кажат - "Казвахме ли ви, че и при другите е така"?
Всяка надежда тука оставете!

13531

2

Traqn Savov

25.10 2016 в 21:54

"че демокрацията и върховенството на закона"

Пълни глупости, демокрацията дрън брън, просто нещата ще се следят от късо вече...
Което в началото ще е добре, защото ще има сигурност, в това терористично време, но в по дългосрочен план нещата ще прераснат в фашизъм, и авторитарна форма на управление.....

10352

1

munchо

25.10 2016 в 21:41

С други думи мониторинга се разширява, не се отменя.
И това е чудесно - само Европа може да въведе ред в тая кочина.