Заради задържани войници Германия и Мали си разменят взаимни обвинения

OFFNews 20 юли 2022 в 10:18 1004 1

Кристин Ламбрехт

Снимка uk.wikimedia

Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт

Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт призова хунтата в Мали да изясни серията от инциденти с войници в столицата Бамако, предадоха ДПА и БТА.

"Преди следващата ротация трябва да бъде гарантирано, че германските войници ще могат да влязат в страната, както и да я напуснат", подчерта Ламбрехт пред германски медии вчера.

През май миналата година бунтовни войници арестуваха преходните президент и министър-председател на Мали, след като правителството изключи двама членове на хунтата, завзела властта при преврат девет месеца по-рано.

До свалянето на президента Ибрахим Бубакар Кейта чрез преврат се стигна, след като през август 2020 г. военните организираха метеж близо до Бамако. След което те подкрепиха протестиращите в малийската столица, които от месеци искат оставката му заради лошо управление.

Военният министър каза още, че е "много възмутена от събитията от последните два дни - от задържането на войници от Кот д'Ивоар до неяснотите около напускането на някои войници на Бундесвера, до въпросите за ротацията на войските на ООН".

Властта в Мали поиска уточнения за връзките между германското правителство и 49 войници от Кот д'Ивоар, арестувани в Бамако на 10 юли. Хунтата ги обвини в незаконно влизане в страната, дестабилизиране на правителството и ги определи като наемници.

Според германското военно министерство войските са били разположени в страната от 2019 г., със знанието и одобрението на малийските власти, за да пазят база на ООН на летището в малийската столица.

В четвъртък осем служители на германските въоръжени сили бяха спрени да се качат на граждански полет, а Берлин определи действията на малийските власти като тормоз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови