Експрезидентът на Мали напусна страната и замина за лечение в Абу Даби

OFFNews 06 септември 2020 в 08:45 2481 0

Снимка БТА/AP

Сваленият чрез преврат президент на Мали Ибрахим Бубакар Кейта е напуснал вчера страната за лечение в Абу Даби, съобщи Ройтерс.

75-годишният Кейта постъпи в болница в Бамако във вторник, шест дни след като бе освободен от хунтата. 

Бившият шеф на кабинета Мамаду Камара заяви, че експрезидентът е отпътувал в събота вечерта с чартърен самолет, нает от ОАЕ, по молба на военната хунта в Мали.

Лечението ще продължи между 10 и 15 дни, добави Камара.

Все още не е ясно какво е здравословното състояние на Кейта. През 2016 г. той е претърпял операция.

Медицинското състояние на Кейта е неясно. През 2016 г. му беше отстранен доброкачествен тумор от врата.

До свалянето на президента се стигна, след като на 18 август военните организираха метеж в гарнизона в Кати близо до Бамако. След което те подкрепиха протестиращите в малийската столица, които от месеци искат оставката му заради лошо управление. Малко след това военните арестуваха президента и премиера Бубу Сисе и ги отведоха в Кати. После президентът обяви, че подава оставка и че парламентът се разпуска.

На 21 август хиляди привържениците на опозицията в Мали се събраха на централния площад на Бамако, за да отпразнуват военното сваляне на президента, което определиха като победа на малийския народ.

От няколко месеца Мали е изправена пред сериозна социално-политическа криза, която безпокои международната общност. Разнородна коалиция от политически опозиционери, религиозни лидери и членове на гражданското общество умножиха протестите си, за да искат оставката на Кейта заради лошо управление. Президентът Ибрахим Бубакар Кейта беше избран през 2013 г.

Мали е държава в Западна Африка с население от около 20 милиона души и територия от над 1 милион кв. км.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови