Закриването на затвора Гуантанамо е на финала

OFFNews 23 юли 2015 в 12:25 3249 3

Снимка Джо Скипър/Ройтерс

САЩ е в последните етапи на изготвяне на плана за закриване на затвора Гуантанамо, зяви говорител на Белия дом, цитиран от Би Би Си.

Според Джош Ърнест затварянето на лагера е в интерес на националната сигурност на страната. Той казва, че администрацията е в последните етапи на изготвяне на план за "безопасно и отговорно" закриване на намиращия се в Куба затвор, който да бъде представен на Конгреса. Това беше едно от първите действия, които нареди Барак Обама, когато встъпи в длъжност през 2008 г. Година по-късно президентът заяви, че няма да може да бъде спазен определеният краен срок - 2010 г. От тогава насам двупартийната опозиция в Конгреса възпрепятства прехвърлянето на затворници в САЩ. Някои са смятани за твърде опасни, за да бъдат освободени, а същевременно Щатите нямат доказателства, за да ги изправят пред граждански или военен съд.

Гуантанамо е открит през 2002 г. от Джордж Буш, за бъдат задържани за разпит и обвинения за военни престъпления най-опасните заподозряни. Бил е населен от най-много затворници през 2003 г., когато броят им достига 684. В началото на тази година задържаните в лагера са 122, като американските власти продължават да изпращат някои от освободените в родните им страни или трети държави. Според говорителя на Белия дом този процес трябва да продължи до затваряне на съоръжението. 

Противоречия са предизвиквани от сроковете, за които затворниците биват държани без обвинения, както и използваните за разпит техники

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!