Задържаха военни от „Беркут“, заподозрени за стрелбата на Майдана

OFFNews 03 април 2014 в 11:10 6883 6

Задържаха 9 военни от „Беркут“, заподозрени за стрелбата на Майдана

Украинската полиция арестува 3 души от разпуснатите вече спецчасти „Беркут“, заподозрени за стрелбата на Майдана, довела до смъртта на десетки протестиращи, съобщиха украинските медии.

Един от задържаните е предполагаемият ръководител на снайперистите, обявиха разследващите.

Арестуваните вече са разпитани и са подложени на детектор на лъжата, като разследването за съпричастността на задържаните към стрелбата по време на протестите продължава, обясни главният прокурор Олег Махницкий.

Общо 12 души от "Беркут" са идентифицирани като снайперисти, стреляли по протестиращи на Майдана.

Махницкий посочи, че Виктор Янукович е издал заповед до вътрешното министерство и службите за сигурност да използват огнестрелно оръжие срещу демонстрантите.

До момента разследването е показало, че снайперистите са били разположени на ключови места в украинската столица Киев – хотел „Украйна“, хотел „Казацкая“, Октомврийският дворец, Домът на профсъюзите и др.

В разследването са включени повече от 30 000 души от правоохранителните органи, които са били на служба по време на стрелбата на снайперистите.

Надяваме се в следващите дни разпитите да доведат до залавянето на още свързани със стрелбата срещу протестиращите на Майдана, каза Махницкий.

По време на антиправителствените протести в Украйна през февруари загинаха близо 90 души, а над 600 бяха ранени. 17 души станаха жертва на стрелбата на снайперисти по време на демонстрациите.

Демонстрациите доведоха до смяната на властта в страната, а по-късно и до отделянето на Крим и присъединяването му към Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!