Протестиращите превзеха Киев

OFFNews 22 февруари 2014 в 09:25 10323 8

Протестът в УКрайна

Протестиращи превзеха правителствения квартал в Киев, след като в петък правоохранителните органи се изтеглиха от квартала.

Т.нар. сили за самоохрана на Майдана са поели контрола над сградите на Върховната Рада, администрацията на президента, главното управление на Министерството на вътрешните работи, за да не се допусне мародерство от страна на провокатори.

Трябва да покажем, че когато Киев е под контрола на Майдана, в града има такъв ред, какъвто не е имало никога, заяви от трибуната на Площада на независимостта депутатът от фракция „Баткившчина“ Андрей Парубий.

Протестиращите отхвърлиха подписаното споразумение между правителството и опозицията. Опозиционните лидери, подписали споразумението, бяха освивкани на площада. Демонстрантите заявиха, че няма да се съгласят на никакви договорки, ако президентът Виктор Янукович не подаде незабавна оставка.

Те поставиха на Янукович срок до 10 часа днес да се оттегли.

Обстановката в Киев в момента е спокойна, въпреки продължаващия на Майдана митинг.

В същото време се появи информация за това, че Виктор Янукович и неговото обкръжение са излетели снощи от Киев за Харков. От летището в Харков опровергаха тази информация.

Вчера президентът Виктор Янукович обяви, че ще инициира предсрочни президентски избори и ще съдейства за връщането на Конституцията от 2004 г., която намалява правомощията на президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови